Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2019 10:49
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nejdražší auto světa: Bugatti přineslo do Ženevy obrovskou senzaci

Nejdražší auto světa: Bugatti přineslo do Ženevy obrovskou senzaci
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.bugatti.com/media/news/2019/bugatti-with-our-history-at-heart-and-our-eyes-on-the-future/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bugatti.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Model La Voiture Noire navazuje na slavnou minulost.

Bugatti si pro potřeby ženevského autosalonu připravilo jednu velkou senzaci. Kromě vyšperkovaného Chirona se nám pod září reflektorů naskytl i model, který nese název La Voiture Noire. Černé umělecké dílo odkazuje na legendární Type 57 SC Atlantic, jako základ pro tento počin přitom posloužil Chiron i odvozené Divo. 

Hned v úvodu je třeba zdůraznit, že černý klenot vznikl v rámci individuálního programu ušitého na míru zákazníka. Jinými slovy: díváš se na unikát, který vznikl jen v jednom jediném kuse. Od toho se nakonec odvíjí i cena. Majitel totiž za černé Bugatti La Voiture Noire zaplatil 16,7 milionu eur (bezmála 428 milionů korun), čímž byl překonán dosavadní rekord. Jde o nejdražší nové auto na světě. Na internetu se už přitom šeptá, že majitelem by mohl být sám Ferdinand Piëch, tedy někdejší hlava koncernu VW. 

Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie nové auto na svete
Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie nové auto na svete Zdroj: www.bugatti.com

Bugatti tak dává jasně najevo, že nemá problém postavit exkluzivní kousek, který je určen pouze pro tu nejnáročnější klientelu a nemá problém si za to vyžádat obrovský balík. I když se zprvu očekávala jakási replika původního vozidla, novinka je očividně inspirována jedním ze čtyř vyrobených Atlanticů. Karbonovou karoserii proto pokrývá lesklý černý lak, jakýmsi odkazem je ale také silueta při pohledu shora.

Zajímavým detailem je tvar čelního okna, které jako by plynule přecházelo do bočních oken, čímž je docíleno optické podobnosti s otvorem závodní helmy. Do oči však padnou i netypicky tvarované disky či přední i zadní světlomety. V neposlední řadě musíme zmínit i 6 impozantních koncovek výfuku.

Technicky základ napovídá, co slouží jako pohon. Pod zadním krytem se nachází osmilitrová W16 se čtveřicí turbodmychadel a výkonem 1 103 kW/1 500 koní a 1 600 Nm. Přesné rychlostní parametry neznáme, je ale více než jasné, že půjde o velmi podobné, ne-li totožné údaje jako v případě modelu Chiron, respektive Divo.

Domů
Sdílet
Diskuse