Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2019 14:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Teenager, kterého matka nedala očkovat, jí vynadal před americkým kongresem. Prý raději věřila dezinformacím

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Američan chce šířit poselství očkování.

V polovině února se stal internetovým hitem příběh mladého teenagera z amerického státu Ohio. Ethan Lindenberger dlouhou dobu přesvědčoval svou matku, že vakcíny lidem neškodí, ale chrání nás před nemocemi jako spalničky, které jsme na delší dobu porazili a pomalu se opět vracejí. Ethan proto v prosinci minulého roku po dovršení 18. narozenin okamžitě zašel k lékaři a nechal se očkovat proti všem potřebným chorobám.

Uvědomoval si závažnost situace i proto, že ho dokonce ve škole považovali za zdravotní riziko pro ostatní žáky, a tak se začetl do vědeckých výzkumů, aby zjistil, kde je pravda. Jak jsme tě informovali i včera, nejnovější dánská studie na 650 tisících dětech jen zdůraznila fakt, že vakcíny autismus nezpůsobují.

Doporučeno
Mladík, jehož matka neuznává vakcíny, se v den 18. narozenin nechal očkovat proti všem možným nemocem Mladík, jehož matka neuznává vakcíny, se v den 18. narozenin nechal očkovat proti všem možným nemocem 11. února 2019 9:26

Ethan předstoupil přímo před americký kongres, kde vypovídal o svých zážitcích s matkou, která odmítá věřit důvěryhodným studiím, ale raději čerpá informace z pochybných zdrojů.

Teenager vypovídal před výborem amerického senátu zabývajícím se zdravotní péčí, vzděláváním a pracovním trhem. Členové výboru momentálně řeší epidemie onemocnění, proti nimž již existují účinné vakcíny či léky.

Chlapec všem vyprávěl o tom, jak si váží své matku a samozřejmě ji má nadevše rád, přičemž ona ho také miluje a nikdy by nedopustila, aby mu někdo ublížil. Přesto si nechce dát říct a své děti raději ohrozila, protože začala věřit internetovým konspiracím. On se jí snažil na výzkumech ilustrovat, jak moc se mýlí, avšak matka očkování odmítala.

I výpověď tohoto teenagera by měla americkému kongresu posloužit jako důkaz o tom, že konspirační zprávy šířící se na sociálních médiích dokáží napáchat obrovskou škodu v reálném životě. Ve Spojených státech amerických koneckonců od začátku roku zaznamenali už 200 případů spalniček.

Zpět
Sdílet
Diskuse