Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2019 13:03
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Google odmítl smazat aplikaci, která umožňuje sledování saúdských žen

TECH SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Technologický gigant přivírá oči nad sexistickými represemi.

Jak ukázala nedávná zpráva Světové banky, nejhorší postavení ve společnosti mají ženy ze Saúdské Arábie. Nesmějí vycestovat ze země bez povolení, nemohou podnikat, musí dodržovat striktní pravidla oblékání a čelí mnohým dalším represím. Saúdská vláda dokonce mužům umožňuje, aby své manželky, matky i dcery sledovali.

Mohou tak činit pomocí aplikace Absher, kterou provozuje přímo saúdská vláda. Muži mohou do aplikace zadat, kdy a kam smějí ženy pod jejich dohledem cestovat. Při každém odletu či příletu jim přijde notifikace. Mají navíc přístup do veškerých letových záznamů hlídaných žen. 

Google odmítl smazat aplikaci, která umožňuje sledování saúdských žen

Tento sexistický útlak probíhá dennodenně a umožňují jej američtí giganti – Apple a Google. Firmy nabízejí aplikaci ve svých obchodech ke stažení a dobrovolně tak přispívají k diskriminaci. Obě společnosti se zavázaly, že věc prošetří.

Google už s investigativou skončil a nechal se slyšet, že aplikaci Absher, což v překladu znamená „ano, pane“, mazat nebude, jelikož neporušuje podmínky.

Nabízí se tedy otázka, zda by technologický gigant neměl na svých pravidlech zapracovat a zrevidovat je tak, aby nebyly přípustné aplikace, které očividně přispívají k porušování lidských práv. Smazání aplikace by sice problémy v Saúdské Arábii nevyřešilo, ale minimálně by ztížilo možnost sledování žen, která je nyní dostupná pouhým klepnutím prstu.

Doporučeno
Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení 24. října 2023 14:00

Na druhou stranu, před nástupem aplikace se musela cestovní povolení řešit osobně na úřadech, tudíž aplikace mohla paradoxně situaci žen prospět, protože jim muži nyní mohou vyřídit cestovní povolení mnohem pohodlněji. Problémem je tedy v první řadě zákon. Aplikace je jeho prodlouženou rukou. 

Apple se k věci zatím nevyjádřil.

Domů
Sdílet
Diskuse