Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2019 9:56
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Facebook dokonce sleduje i lidi, kteří nemají založený účet

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Spotify a další aplikace posílaly údaje Facebooku, i když jsi na sociální síti neměl založený účet.

Facebookové problémy s nerespektováním soukromí svých uživatelů zřejmě nikdy neskončí. Už od konce minulého roku se ví o aplikacích, které posílají informace Facebooku i přesto, že daný uživatel facebookové konto vůbec nemá vytvořeno. A tento seznam se díky aktivismu charity Privacy International stále rozrůstá.

Jde přitom o aplikace, které používáš i ty. Pokud nemáš facebookový účet, ale používáš appky jako Spotify, Yelp či duolingo, Facebook o tobě velmi dobře ví. Obrovské množství aplikací je totiž napojených na takzvaný Software Development Kit (SDK), který sbírá data, aby pomáhal ve vývoji aplikací.

Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet
Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet Zdroj: Brian Solis

Toto je však mnohem zákeřnější, na posílání dat Facebooku totiž aplikace neupozorňují a určitě bys měl vědět, že i když účet na sociální síti nemáš, tamní systém o tobě informace sbírá.

Spotify a některé další aplikace už stihly problém vyřešit, ale takový Yelp doteď zapírá. Duolingo přislíbilo lepší zabezpečení soukromí.

Domů
Sdílet
Diskuse