Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2019 16:52
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Leaving Neverland je smutným svědectvím o pedofilii, zneužití slávy a narušeném obrazu Michaela Jacksona (Recenze)

Leaving Neverland je smutným svědectvím o pedofilii, zneužití slávy a narušeném obrazu Michaela Jacksona (Recenze)
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Oběti sexuálního zneužívání ze strany slavného zpěváka podaly podrobná a emotivní svědectví.

Michael Jackson byl fenomén. V hudebním průmyslu je považován za jednu z nejvýznamnějších postav pop music a je třetím nejprodávanějším interpretem po The Beatles a Elvisu Presleym. Asi každý zná alespoň ty nejznámější písničky od něj a dodnes lidé napodobují jeho legendární tanec moonwalk

Jeho zářná kariéra si s sebou bohužel nesla i stinnou stránku. Už v roce 1993 byl poprvé obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilého chlapce. Tehdy byla věc vyřešena mimosoudním odškodněním ve výši 22 milionů dolarů.

Jenže o 10 let později přišlo další obvinění. Údajné zneužití třináctiletého chlapce tehdy soud odmítl a zpěváka prohlásil nevinným. Rozsudek hodně stál na svědectvích chlapců, kteří pobývali na Jacksonově farmě Neverland a před porotou vypověděli, že nikdy nebyli zneužiti.

Jedním z klíčových svědků byl Wade Robson. Jeden ze dvou hlavních protagonistů nového dokumentu Leaving Neverland, v němž popisuje, jak byl zneužíván a vysvětluje, proč před lety soudu lhal.

Jackson
Jackson Zdroj: Home Box Office

Dokument od HBO se kromě něj zaměřuje i na Jamese Safechucka, dalšího muže, kterého měl v dětství autor Thrilleru zneužívat. I on kdysi pomohl zpěvákovi vyhnout se trestu, když při prvních obviněních ze začátku 90. let svědčil v jeho prospěch.

Čtyřhodinový snímek rozdělený na dvě části je složen z rozhovorů s oběma údajnými obětmi a jejich rodinnými příslušníky. Velmi dopodrobna a z pohledu všech členů rodiny se před vámi odvíjí příběh od seznámení s Michaelem Jacksonem po sblížení se, první návštěvu na Neverlandu až po samotné sexuální obtěžování a soudní procesy. 

Dokument je velmi emotivní a obsahuje řadu silných momentů. Oba muže údajné obtěžování silně psychicky ovlivnilo, jednomu z nich zničilo rodinu a oba dva jej tajili přede všemi až do dospělosti.

Je dobře, že je dokument tak dlouhý, poskytuje totiž možnost nahlédnout do nitra obětí a porozumět, proč o zneužívání neřekli ani svým matkám a jak jimi zpěvák manipuloval, aby mu poskytli svoji lásku a loajalitu. Je to smutný příběh, který je ale třeba odvyprávět.

Samozřejmě jde o svědectví, které zřejmě nelze po tolika letech doložit žádnými důkazy a mnoho lidí mu nemusí věřit, ale po vyslechnutí všech svědectví se musí probudit byť smítko pochyb i ve věrných fanoušcích Jacksona.

 

Leaving Neverland je sondou do společnosti, která je tolik narušená obrazem slávy a úspěchu, že milovaným zpěvákům může být tolerováno i to, co by jinde neprošlo. Tomuto poblouznění podlehly i obě matky zneužitých hochů, které jim dovolovaly spát s Jacksonem v jedné posteli.

V řeči čísel – nechaly přespávat třiatřicetiletého muže se sedmiletým dítětem v zamčeném pokoji. O slepé obhajobě hovoří i komentáře pod dokumentem na ČSFD, kde jej spousta lidí shazuje do pekel a označuje za hon na čarodějnice. Právě tato slepota ale podle svědectví dvou údajně zneužitých chlapců výraznou měrou přispěla k tomu, že se se svou děsivou zkušeností se Michaelem Jacksonem tak dlouho ostýchali podělit. 

Jackson
Jackson Zdroj: Home Box Office

Nutno podotknout, že dokument je, a jinak to nejde, jednostranný. Nabízí jen pohled údajně zneužité strany a očerňuje již zesnulého muže, který se nemůže bránit. Na to, proč dokument se svědectvími vyšel až 10 let po zpěvákově smrti, může být nahlíženo jako na zbabělou snahu vydělat na mrtvém.

Z mého pohledu jde o další smutný, ale důležitý impuls k tomu, aby se přestaly zbožšťovat celebrity.

Tento trend odmítání božského potenciálu slavných lidí spustilo hnutí #MeToo, které ukázalo, že i milovaní herci z Hollywoodu mohou v soukromí být násilníky a sexuálními predátory. 

Leaving Neverland na něj navazuje svědectvím, kterému věřit můžete i nemusíte, jeho hlavním poselstvím ale je, že ani adorovaným osobnostem nebudou jejich zločiny prominuty.

Domů
Sdílet
Diskuse