Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2019 11:35
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Podívej se, jak orkán Eberhard řádil v Česku. Zanechal stovky tisíc lidí bez proudu a trhal střechy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tak silný vítr naše republika dlouho nepamatuje.

Včera v odpoledních hodinách dorazil na naše území orkán Eberhard. Hasiči byli připraveni a vydávali jedno upozornění za druhým, neboť dobře věděli, co silný vítr způsobil v sousedním Polsku. Desítky tisíc lidí byly odstřiženy od proudu a hlášeno bylo několik zraněných.

Jenže síle přírody se člověk jen těžko ubrání, a tak už v pět hodin odpoledne hlásil starosta Ostrova na svém Facebooku, že vítr odnesl z budovy finančního úřadu kus střechy.

Pravé řádění větru ale přišlo až poté. Ze všech koutů naší republiky byly hlášeny popadané stromy, sesuvy půdy a začaly stoupat hladiny řek. České dráhy si ke klasický zpožděním musely napočítat desítky dalších minut, neboť bylo třeba odklízet spadané stromy z více než desítky úseků.

Bez proudu bylo kolem půlnoci už na 320 tisíc obyvatel. Ještě o osmé ráno bylo podle společnosti ČEZ bez proudu 240 tisíc lidí. Nejvyšší rychlost větru byla naměřena na Sněžce, a to 206,6 km/h

Domů
Sdílet
Diskuse