Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2019 10:24
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Před rituály s mrtvými se svlékla do naha. Byla poslední britskou čarodějnicí, nebo podvodnicí?

Před rituály s mrtvými se svlékla do naha. Byla poslední britskou čarodějnicí, nebo podvodnicí?
Zdroj: Harry Price. (1931) / wikimedia.org
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zesnulí se mohli díky jejím údajným schopnostem zhmotňovat do fyzické podoby.

Victoria Helen Duncan měla už jako malá holka ke své mámě a spolužačkám přicházet s katastrofickými proroctvími, které je samozřejmě děsily k smrti. Za své kontroverzní projevy si v mládí vysloužila přezdívku Pekelná Nell. Matka se jí od dětství snažila vštípit do hlavy, že nic jako duchové a kontakt s mrtvými lidmi neexistuje.

Její pozdější manžel byl ale opačného názoru. Právě on ji přesvědčil k tomu, aby své schopnosti využila k propojení zesnulých s přeživšími. Během krátkého období několika let se Helen v Anglii stala známým médiem. Za dané období se jí podařilo provést několik stovek rituálů.

Victoria Helen Duncan
Victoria Helen Duncan Zdroj: Harry Price. (1931) / wikimedia.org

Zákazníci ji kontrolovali nahou, aby si ověřili, že nepodvádí

V roce 1920 si její manžel uvědomil, že konec první světové války pro Helen vytvořil obrovský trh klientů. Mnozí vojáci se totiž z bojů nikdy nevrátili. Podle portálu historyanswers.uk se jen na území Británie v dané době vytvořilo asi 50 000 takových spirituálních společenství.

Jistě, právě ve zmíněném období se na scéně vynořilo množství podvodníků. Aby Helen předešla podezřením z falešných obřadů, před začátkem rituálů se svlékla do naha. Její klienti si ji tedy mohli prohlédnout, aby viděli, že u sebe neskrývá žádné předměty. Následně se oblékla do stříbrné róby.

Pozůstalým její komunikace se zesnulými umožňovala také fyzický kontakt. Ten dokázala zabezpečit pomocí ektoplazmy, která jí vytékala z úst a z nosu. Finální podoba často opravdu připomínala části lidského těla. V roce 1928 si na její obřady posvítil fotograf jménem Harvey Metcalfe a řekněme si upřímně, výsledná zobrazení nepůsobila příliš přesvědčivě.

Victoria Helen Duncan
Victoria Helen Duncan Zdroj: Harry Price (1931) / wikimedia.com

Helen označili za podvodnici

Společnost London Spiritualist Alliance (LSA) se v roce 1931 rozhodla proti Helen postavit. Po ověření jejích metod s klienty označila její jednání za podvodné. Ektoplazma byla podle jejich průzkumu vytvořena smícháním bavlněné gázy a vaječných bílků. Nemělo jít tedy o nic, co by mohlo reálně pocházet z druhého světa.

Po označení za podvodnici její aktivity podléhaly větší kontrole. Na jeden z obřadů se přihlásila i policistka v utajení, která se vrhla po údajném duchovi a zjistila, že šlo jen o kopu starého spodního prádla. Za tuto podvodnou činnost byla Helena Duncan zadržena a pokutována částkou 10 £.

I tak si ale mnozí věrní zákazníci stáli za tím, že jim Helen pomohla. Odvolávali se také na to, že o nich a jejich blízkých věděla informace, které se k ní neměly jak dostat. Dále tvrdili, že z jejích úst vycházel hlas nepodobající se Helen Duncan.

K Helen se jednou přišel podívat muž jménem Harry Price, který byl známý odhalováním podvodných spirituálních médií.  Zaplatil jí 50 £ za to, aby mu dovolila zkoumat své obřady.

Nešlo mu ale záměrně o to, aby každou osobu pracující v spirituální oblasti odsoudil za podvodníka či podvodnici. Při svých předešlých zkušenostech dal naopak mnohým osobám, kteří se živí podobnými rituály zelenou, a tedy potvrdil, že jejich schopnosti jsou pravé.

Zpět
Sdílet
Diskuse