Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2019 17:51
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Byl Michael Jackson pedofil?

Byl Michael Jackson pedofil?
Zdroj: Carlo Allegri/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené

Podívej se na historii obvinění ze sexuálního obtěžování, kterými si zpěvák procházel od roku 1993.

Dokument Leaving Neverland znovu spustil debatu o údajném zneužívání dětí, kterého se měl dopouštět Michael Jackson převážně v průběhu 90. let.

Výpověď dvou mužů, kteří po letech otevřeně promluvili o svém vztahu s Jacksonem, spustila vášně na obou stranách tábora. Na jedné straně se vyrojili zastánci popové megahvězdy, kteří jej obhajují do posledního dechu a zatracují každého, kdo se opováží sáhnout na jejich modlu.

Na straně druhé přišly poněkud tvrdé reakce ze strany několika rádii, včetně BBC, která odmítla oddělit umění od osobnosti autora a vyřadila jeho písně z playlistu.

I proto jsme se rozhodli přinést střízlivější pohled na věc a sesbírali jsme všechna dostupná fakta ke všem případům, aby si každý mohl udělat obrázek podle informací, nikoli podle emocí. 

Byl Michael Jackson pedofil?
Zdroj: HBO

květen 1992–květen 1993: Mezi Jacksonem a 12letým Jordanem Chandlerem vzniká neobvyklý vztah

Mezi lety 1979 a 1991 byl Michael Jackson na absolutním vrcholu. Vydával hit za hitem, jeho koncerty zaplavovaly miliony fanoušků a málokdo byl tak adorovaný jako popový zpěvák, který se netaji svou dobročinností a láskou k dětem. Jeho kariéra a osobní život se začaly hroutit od roku 1992, kdy se seznámil s rodinou Chandlerových

Podle magazínu Vanity Fair se rodina s Jacksonem seznámila poté, co se mu během cesty po Beverly Hills v květnu roku 1992 porouchalo auto. Zpěvák měl zavolat místní půjčovně aut a požadovat pomoc. Na místo poslal majitel půjčovny svoji manželku June Chandler-Schwartz se svým 12letým synem Jordanem, který byl obrovským fanouškem Jacksona. 

Zpěvák měl být přítomností mladého fanouška nadšený a s jeho matkou si po vyřešení situace s autem vyměnili čísla. Michael Jackson měl kontaktu brzy nato využít a začal si s chlapcem pravidelně volat. Z jejich rozhovorů se brzy vyvinul velmi důvěrný vztah, který vyústil v pozvání na ranč Neverland

Malý Jordan začal od února roku 1993 pravidelně jezdit o víkendech na ranč Neverland se svou matkou a nevlastní sestrou. Společně vyráželi i na výlety do Las Vegas, na Floridu, do Maroka a Paříže. V té době začal Jordan spávat na jedné posteli v pokoji Michaela Jacksona.


25. května 1993: The National Enquirer informuje o Jacksonově „tajné rodině“

Tato skutečnost prosákla na veřejnost a dostala se i k uším otce malého Jordana. Zubař Evan Chandler měl údajně na zpěváka žárlit. Jeho syn, kterého jako rozvedený rodič vídával alespoň o víkendech, dával přednost Jacksonově společnosti před tou jeho.

Noviny navíc prezentovaly Michaela Jacksona jako Jordanova náhradního otce, což Evana mělo rozrušovat. Informace o intimním vztahu jeho 12letého syna s trojnásobně starým mužem mu navíc přišly navýsost podezřelé.

Byl Michael Jackson pedofil?
Zdroj: Frazer Harrison/Getty Images

Po několika hádkách s bývalou manželkou se rozhodl na zpěváka podat žalobu. Tou dobou se odehrály pověstné hovory, v nichž právníkům nasupeným hlasem líčil, jak Jacksona zničí. Ty byly nahrány a později využity Jacksonovými právníky. Ti si navíc najali soukromého detektiva, který Jordana vyslechl. Chlapec mu měl říci, že jej Jackson nikdy nezneužil

Ten člověk bude ponížen za hranicemi možného. Neuvěříte tomu. On sám neuvěří tomu, co se mu stane. Bude to nad jeho noční můry. Neprodá už ani jedinou desku.


červen–srpen 1993: Jordan protikladně svědčí. Obtěžování je nahlášeno na policii

Jenže už o pár dní později (v polovině června 1993) přišel Evan Chandler se zcela opačným stanoviskem. Tvrdil, že se mu syn Jordan přiznal, že jej zpěvák během několika příležitostí měl zneužít.

Trvalo dalších pár týdnů, než se sešli Chandlerovi právníci s Jacksonovými. Po zpěvákovi požadovali 20 milionů dolarů výměnou za to, že s obviněním nevyjde na veřejnost ani k soudu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63787 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak měl Jackson děti zneužívat;
  • co našli policisté při prohlídce Neverlandu;
  • proč byl po deseti letech případ znovu otevřen;
  • co Jackson údajně prováděl s 10letým chlapcem trpícím rakovinou;
  • jak v kauze vypovídal herec ze Sám doma Macaulay Culkin;
  • proč se dva hlavní aktéři dokumentu rozhodli vypovídat až teď?
Domů
Sdílet
Diskuse