Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2019 10:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Restaurace v Praze rozdává zdarma každou neděli jídlo lidem bez domova

Restaurace v Praze rozdává zdarma každou neděli jídlo lidem bez domova
Zdroj: Salt'n'Pepa Kitchen
GASTRO ČESKO
Uložit Uložené

Pražská restaurace se přidává k velmi pozitivnímu trendu pomáhat potřebným.

Místo toho, aby jídlo vyhazovali, tak ho dávají těm, kteří ho potřebují. Bistro Salt'n'Pepa Kitchen se přidalo k restauracím, které pomáhají lidem bez střechy nad hlavou. „Nejsme tu od toho, abychom soudili, ale abychom krmili,“ říkají majitelé. Vyhazování potravin jim vadí a také chtějí pomoct druhým.

V lednu zveřejnili fotografii dvou mužů – Martina a Franty. Na první pohled by se nelišili od ostatních hostů, ve skutečnosti však oběma chybí střecha nad hlavou. Teplá večeře v chladném dni jim umožní přečkat mrazivé období ve větší pohodě. 

„Tohle je Martin a Franta, jsou bezdomovci. Každou neděli měníme menu a vždy nám něco zůstane, tak jsme se rozhodli dopřát důstojnou večeři i jim. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo je na tom špatně, vemte ho v neděli v 18:00 k nám. Free,“ vyvěsila restaurace na svůj facebookový profil. 


Jak vás napadlo začít s dobročinnou činností?

Dělali jsme to od samého začátku fungování naší restaurace. Od první akce jsme housky, které jsme neprodali, nosili do Armády spásy a příležitostně je rozdávali v Letenském parku. Od doby, kdy měníme týdenní menu, to pro nás bylo jasné. Dát jídlo, které už nepotřebujeme lidem, kteří ho potřebují.

V čem princip této akce spočívá? O jaké jídlo jde?

V neděli po skončení zavírací doby od 18 hodin podáváme zbytky našeho týdenního menu na talíři, za stolem, lidem v nouzi nebo bez domova.

Kolik lidí bez domova toho již využívá? Vrací se?

Zatím jich bylo zhruba okolo šesti, ale vrací se stále.

Myslíte si, že je v Praze dostatek podniků, kterése podobné aktivitě věnují?

Myslím, že to začíná být víc a víc rozšířená aktivita, která je podle nás úplně logická. Namísto vyhazování prostě pomoct potřebným. V poslední době nás oslovilo pár projektů, které se chystají podobné věci víc rozběhnout.

Chtěli byste vaši dobročinnou aktivitu i nějak rozšířit? 

Jasně, rádi bychom lidi bez domova i zaměstnávali. Byla by to práce víceméně fyzická – stavění stánků, pomáhání s nákupy, nošení věcí. Jednoho už máme i v merku.


Bistro Salt'n'Pepa Kitchen nejsou jediní. Podobné činnosti se věnuje i Lokál se svým projektem Oběd pro dalšího (psali jsme zde) nebo bistro Střecha, které lidi bez domova přímo zaměstnává.

Doporučeno
V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla? V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla? 22. listopadu 2018 8:02
Domů
Sdílet
Diskuse