Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2019 12:07
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Mňam dopíči je všude. Nejlepší české meme roku žerou všichni

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Cokoliv, co je teď hezké, zábavné, příjemné nebo chutné, je mňam dopíči.

Hype kolem „mňam dopíči“ začal minulý týden, kdy se meme objevilo na několika facebookových profilech, odkud se s obrovskou rychlostí prosdílelo na celý český Facebook. Od té doby je Facebook zaplavený reakcemi, montážemi a komentáři, ve kterých se lidé vyjadřují, že je něco „mňam dopíči“. 

Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni
Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni Zdroj: Lvcas Petráček

Hledání jeho původu je výlet do králičí nory českého internetu. „Mňam dopíči“ je původně hláška z youtubového videa z roku 2017, ve kterém se opice „macock prdelový“ agresivně dožaduje pamlsků a chlastu. Toto video vytvořili autoři stránky Komiksy o hovně, které video umístili na už svůj neexistující youtubový kanál. 

„Mňam dopíči“ nebo i jenom samotné „mňam“ bylo pak v určitých vrstvách hojně používané jako reakce na v podstatě cokoliv. Kruh se tedy tímto uzavírá a odpovídá standardnímu koloběhu hlášek a memes.

Malá, specifická skupina lidí nejprve používá určitá slova, která se mohou či nemusí skrz internetové memes dostat k široké veřejnosti, která je pak převezme za své a učiní z nich masové hlášky.

Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni
Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni Zdroj: Denisa Kolarova

Z youtubového kanálu se meme nakonec vyvinulo až do současné, populární podoby s doktorem a krtkovým dortem. Sám autor uvedl, že pouze spojil již používané „mňam dopíči“ s krtkovým dortem od Dr. Oetker. Kladné reakce na meme ho sice těší, ale dle jeho vlastních slov by už mohlo umřít.

Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni
Mňam dopíči je všude. Nejlepší český mem jara žerou všichni Zdroj: Zagami Jericho

Blízký zdroj z meme komunity a autorka poslední mutace „mňam dopíči“, ve kterém figuruje „mňáměstí dopíči“ s grafikou zastávek metra, původní meme komentuje takto: „Spojuje to tři věci najednou – mňam dopíči, krtkův dort a ‚doktore‘ meme. Výsledkem je meme s až lidovým vibem, protože mňam dopíči je vcelku oblíbená fráze a krtkův dort je legenda instantních dortů, za kterým ale stojí kus času a práce, tudíž je jeho chuť oceněna ještě víc.“

Domů
Sdílet
Diskuse