Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2019 19:09
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Mohou AirPods způsobit rakovinu? Vědce znepokojují bezdrátová sluchátka

Mohou AirPods způsobit rakovinu? Vědce znepokojují bezdrátová sluchátka
Zdroj: Apple
TECH
Uložit Uložené

Někteří odborníci si myslí, že bezdrátová sluchátka představují zdravotní riziko.

Bezdrátová sluchátka AirPods od Apple se postarala o hotové šílenství nejen mezi samotnými uživateli, ale rovněž u technologických společností snažících se jimi inspirovat. Právě z toho důvodu jsou v současnosti na trhu desítky relevantních Bluetooth sluchátek s různými cenovkami, aby si tak každý přišel na své.

Podle nejnovějších zpráv však mají populární bezdrátová sluchátka problém. Odborníci totiž varují před jejich potenciálními škodlivými účinky na lidské tělo.

Více než 250 vědců totiž sepsalo petici, ve které vyjadřují vážné znepokojení ohledně bezdrátových sluchátek a jejich dopadu na zdravotní stav uživatele. Údajně je dost možné, že mohou vést až k rakovině.

Vědci v petici také vyzývají OSN a Světovou zdravotnickou organizaci, aby vytvořily přísnější direktivy týkající se potenciálního rizika rakoviny a jiných zdraví neprospěšných účinků ionizujícími elektromagnetickými poli.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Беспроводные наушники в Москве (@voice_market.ru),

Jeden z odborníků, který se pod petici podepsal, profesor biochemie na Coloradské státní univerzitě (CSU) Jerry L. Phillips, poukázal konkrétně na AirPods od kalifornského giganta. Phillips upozorňuje především na to, že bezdrátová sluchátka jsou při používání umístěna hluboko ve zvukovodu a vyzařují radiofrekvenční záření do křehkých částí ucha.

Nicméně, typ radiofrekvenčního záření, které produkují zařízení jako smartphony nebo právě bezdrátová sluchátka, není ionizující. To znamená, že v malých dávkách není škodlivé, na rozdíl od ionizující radiace, kterou představují například ultrafialové světlo nebo gama záření.

Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel
Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel Zdroj: Letemsvetemapplem.eu

Vědci se však dosud zcela neshodují v tom, v jakých dávkách neionizujícího záření už mluvíme o jeho škodlivosti. Phillipsova tvrzení neguje i fakt, že Národní onkologický ústav (NCI) za posledních deset let nezaznamenal žádný výrazný nárůst výskytu mozkových nádorů navzdory masivnímu rozšíření smartphonů a technologií v poslední dekádě.

Doktor Leeka Kheifets, profesor epidemiologie na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA), navíc tvrdí, že Bluetooth sluchátka jsou ještě bezpečnější než samotné smartphony. Vystavení uživatele sluchátek elektromagnetickému záření je tedy podle mnohých odborníků menší než záření během držení telefonu u ucha.

Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel
Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel Zdroj: Pcrevue.sk
Domů
Sdílet
Diskuse