Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2019 12:04
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Influencer, gamer či manažer sociálních sítí. Toto jsou zaměstnání, která jsou momentálně v kurzu

Influencer, gamer či manažer sociálních sítí. Toto jsou zaměstnání, která jsou momentálně v kurzu
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://unsplash.com/photos/gZB-i-dA6ns" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">unsplash.com</a>
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pracovní trh se přizpůsobuje rozvoji technologií.

Zaměstnavatelé momentálně svádějí těžký boj. Vznikají desítky pozic, které by kdysi společnost nepotřebovala, ale dnes jsou prakticky nutností. Tato změna úzce souvisí s rychlým nástupem inteligentních zařízení a faktem, že generace ypsilon nastupující na trh se od nich nedokáže odtrhnout.

Ráno fotka kávičky na Instagram, následně storíčko cestou do práce. Pravidelné scrollování sociálních sítí, zapojení do diskuse a psaní statusů. Možná se to nezdá, ale všechny tyto každodenní drobnosti zde před 15 lety nebyly, jednoduše neexistovaly. Dnes jsou rutinou a výrazně ovlivnily pracovní trh – vznikly pracovní pozice, ovlivňují obchod a obecné vnímání produktu jako takového.

Doporučeno
Hádáš se s rodiči? Zkoumali jsme, v čem se liší dnešní generace od té před 30 lety a proč si tak strašně nerozumějí Hádáš se s rodiči? Zkoumali jsme, v čem se liší dnešní generace od té před 30 lety a proč si tak strašně nerozumějí 10. února 2019 11:14

Na sociální síti najdeš už i malou regionální firmu, která ti prostřednictvím fotografií a statusů přibližuje denní rutinu. Smart zařízení jednoduše přiměla firmy, aby se posunuly vpřed, mladé zase inspirovala k nevšedním kariérám.

Možná se to nezdá, ale za posledních pár let vznikla nebo se rozvinula odvětví, o kterých předtím nikdo ani neslyšel a zaměstnat člověka na takovou pozici byl spíše znak přepychu než samozřejmosti. Dnes je všechno jinak.

Za každým postem firmy stojí často hned několik lidí, kteří se snaží z jednoho statusu udělat virální post. Za každým videem nahraným na YouTube je pořádně promyšlený nápad a za každou vychytávkou na tvém oblíbeném webu pracoval celý tým vývojářů.

Vybrali jsme deset zaměstnání či oblastí, které jsou v posledních letech v kurzu a zajímají především mlad=. Mimochodem, tento autorský text patří do série článků s názvem Kdo je generace Ypsilon?

Social media manager

Na sociálních sítích jako je Instagram a Facebook už najdeš opravdu všechno. Od maličké firmy po velkoobchod, tvého oblíbeného herce, zpěváka či film. Navíc máš možnost vyjádřit své postoje, lajkovat, sdílet, komentovat a zapojuješ se do života různorodých komunit.

Aby to celé fungovalo, respektive fungovalo efektivně, vznikla pozice manažera sociálních sítí. Jeho úkolem je koordinovat obsah obchodního klienta, vymýšlet kampaně, propagace a být nápaditý. Aby ses stal manažerem sociálních sítí, musíš sledovat trendy, být zběhlý v angličtině, mít dovednosti v programech pro úpravu fotografií a hlavně mít originální nápady. A zároveň musíš být smířen s tím, že jsi ten, co vše tvoří a zařizuje, ale nikdo to nevidí (až na tvé kolegy).

Youtuber/streamer

Youtuber či streamer je úplně jiná kapitola. Prodáváš svou tvář a nápady, jsi značkou sám sobě. Úspěch či neúspěch závisí na tvém contentu, nápaditosti, šikovnosti v oblasti stříhání a natáčení videí. Pokud jsi nudný, nesympatický a nezáživný, nenahrabeš si fanoušky a nevyděláš si.

Na Slovensku a Česku dnes máme desítky zajímavých streamerů, mezi než bezesporu patří Selassie, Duklock či peeetaaa. Je však samozřejmě čistě na tobě, komu dáš šanci a kdo se ti svou tvorbou zalíbí, ale určitě je dnes z čeho vybírat.

Rozmach v IT sektoru

Kromě účtů na sociálních sítích chce mít každá firma svůj web, na kterém zákazníci či návštěvníci najdou vše, co potřebují. Kvalitních programátorů a grafiků v Česku stále není mnoho a to i přesto, že jich je rok od roku stále více. O tom, že IT byznys je momentálně velmi lákavá oblast podnikání, svědčí i fakt, že přibývá stále více a více firem, které ti dodají vše v jednom balíku – vymyslí, jak bude stránka fungovat, vypadat a pomáhají ti se servisem i poté, co je stránka hotová.

Reseller

Domů
Sdílet
Diskuse