Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2019 11:36
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Slovan Bratislava dostal za rasistické pokřiky fanoušků pokutu 10 tisíc eur

SPORT
Uložit Uložené

Klub musí za chování svých fanoušků přijmout patřičnou odpovědnost.

S fanoušky fotbalového týmu ŠK Slovan Bratislava se opět nešťastným způsobem spojují otevřené projevy rasismu. Nejnovější příhoda se týká zápasu ze začátku března, kdy se Slovan postavil proti svému odvěkému rivalovi FC Spartak Trnava.

Podle portálu SME a mnoha dalších zdrojů začali nadšenci Slovanu směrem k trnavskému hráči tmavé pleti jménem Myenty Abena vydávat zvuky s rasistickým podtónem.

Když se Abena dostal k míči, z hlediska mělo zaznívat hlasité: „Hu-hu-hu!“ které jasným způsobem připomínalo opice. Administrátoři facebookové stránky Ultras Slovan ale takové pokřiky odmítli a označili je za výmysl.

Chování fanoušků Slovanu však neodsoudila jen média, ale také trenér Trnavy Michal Ščasný. „Všimol som si to a príde mi to naozaj veľmi úbohé. Veď máme už 21. storočie. Keď si to tak zoberieme, tak aj Slovan má vo svojom kádri hráčov čiernej pleti, a či je jeden tmavší, druhý svetlejší, tak takéto prejavy mi prídu choré. Bez úcty a bez rešpektu k človeku,“ řekl pro Šport.sk trenér Ščasný.

Trenér Slovanu Martin Ševela si žádného bučení fanoušků nevšiml, ale prohlásil, že pokud se tak událo, tak ho rozhodně odsuzuje. Na Tehelném poli zápas Trnavy a Slovanu sledoval i předseda disciplinární komise Slovenského fotbalového svazu Miroslav Vlk, který rasistické pazvuky zaslechl a prohlásil, že se zmíněným incidentem budou na zasedání dozajista zabývat.

Disciplinární komise SFZ za rasistické pokřiky a použití pyrotechniky nakonec Slovanu udělila pokutu ve výši 10 000 eur. Kromě toho rozhodla o podmíněném zavření sektoru C, a to konkrétně do 30. června 2019.

K rasismu a agresi, které jsou častokrát spojovány se slovanistickými Ultras, se pro nás vyjádřil i jeden z bývalých bratislavských neonacistů: „Som svedkom aj toho, že sa začiatkom leta na Kuchajde stretávali slovanisti a neonacisti a vyslovene sa tam išli len pobiť. Medzičasom som ich tam už našťastie nevidel, takže to  asi opadlo. Uvidíme, ako to bude teraz, keď sa postavil štadión, dúfam, že sa to nebude opakovať.“

Domů
Sdílet
Diskuse