Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2019 17:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

40 aligátorů zdrogovali ketaminem. Vědci jim pak nasadili sluchátka, chtěli vědět, jak fungoval sluch dinosaurů

ZAJÍMAVOSTI KETAMIN VĚDA
Uložit Uložené

Bizarní experiment z USA sestával ze zdrogovaných desítek aligátorů.

Zní to opravdu neuvěřitelně, ale vědci z University of Maryland a Universität Munchen publikovali studii v The Journal of Neuroscience, jejíž součástí bylo zdrogování desítek amerických aligátorů ketaminem.

Jeho cílem bylo zkoumat neurální mapy, tedy spojení v mozku, které mimo jiné řeší přenos informací o zvukových vlnách, které aligátoři generují na lokalizování zvuků v jejich okolí. Mnohem populárnější jsou tyto mapy u nočních dravců, například u sov.

Studie se přesněji zaměřovala na nepatrný čas, který uběhne, než aligátor zvukovou vlnu vydá a než se s informacemi vrátí zpět. Tyto milisekundy jsou kritické pro přesné lokalizování objektů v okolí, ale nevíme, jak tomu bylo u dinosaurů.

40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov
40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov Zdroj: unsplash

Protože ale dinosauři i aligátoři mají společného předka, vědci právem předpokládají, že tímto způsobem dokázali lokalizovat i dinosauři. Abychom lépe pochopili jejich neurální mapy pokus se provedl na jejich příbuzných – aligátorech.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Čtyřicet amerických aligátorů z Rockefeller Wildlife Refuge v Louisianě proto vědci zdrogovali ketaminem na uspání a nasadili jim citlivá sluchátka a elektrody, které monitorovaly mozkovou činnost reagující na zvuk přehrávaný ve sluchátkách.

40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov
40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov Zdroj: AJC/FDA

Tóny byly podobné těm, které můžeš běžně slyšet v přírodě, a experiment dokázal, že aligátoři používají neurální mapování podobně jako ptáci, které jsou s dinosaury také příbuzní. Předpokládat tak můžeme, že dinosauři rovněž dokázali během milisekund lokalizovat své okolí prostřednictvím speciálních zvukových vln.

Domů
Sdílet
Diskuse