Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2019 12:26
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Studenti UMPRUM dostali jedinečnou možnost pracovat se vzácnými látkami z archívu. Přijď si prohlédnout výsledek

Studenti UMPRUM dostali jedinečnou možnost pracovat se vzácnými látkami z archívu. Přijď si prohlédnout výsledek
Zdroj: Anna Pospíšilová, František Svatoš, Barbora Žentelová
MÓDA
Uložit Uložené

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze bude od 28. 3. až do 19. 5. hostit jednu z nejunikátnějších kolekcí oblečení, jaké v našich končinách vznikly.

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze dostali jedinečnou příležitost spolupracovat s archivními látkami historické značky Ascher. Pětadvacet mladých návrhářů připravilo několik různých kousků, jež dohromady tvoří gigantickou kolekci s názvem Ascher Challenge.

Na počátku 30. let otevřel Zika Ascher spolu se svým bratrem prodejnu s luxusními látkami v Praze, během druhé světové války byl však nucen odcestovat do zahraničí. Začal působit v Londýně, odkud poskytoval látky značkám jako Balenciaga nebo Dior.

Značka už sice delší čas není činná, potomci z rodiny Ascherových však Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze poskytli množství vzácných archivních látek z různých období minulého století.

Studenti dostali za úkol vytvořit vlastní kolekci, ve které nechávají vyniknout jedinečný dezén nebo vzor zvolené látky a zároveň ji spojují s moderními technologiemi. „I přes prvotní nadšení se ukázalo, že se jedná o složitý úkol, který stanovoval různé limity. Ale studenti se ho chopili s vervou sobě vlastní,“ říká vedoucí ateliéru a kurátor projektu Pavel Ivančic.

Také dodává: „Za mě mohu říci, že se jedná o největší a nejrozsáhlejší kolekci v historii ateliéru, co ho vedu. Jednalo se o velmi ambiciózní úkol, ale studenti nezklamali a pro mě samotného je to velmi silná motivace v projektech tohoto druhu nadále pokračovat.

Jak jednotlivé kousky vypadají na těle, si budeš moci prohlédnout už 24. 3. na Mercedes-Benz Prague Fashion Week v obchodním domě Kotva.

Unikátní semestrální projekt však bude pro veřejnost zpřístupněn i ve formě výstavy trvající od 28. 3. až do 19. 5. v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Zahájena bude 27. 3. od 18:30. Vstup je však podmíněn vstupenkou, kterou si můžeš vyzvednout na vrátnici Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze na náměstí Jana Palacha 80.

Pro více informací sleduj web UMPRUM.

Model od Julie Doležalové

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Anna Pospíšilová, František Svatoš, Barbora Žentelová

Model od Tatiany Piussi

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Adriána Ingeliová

Model od Nataliyi Grimberg

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Johana Kovářová

Model od Cindy Kutíkové

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Agnes Willow

Model od Anny Tran

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Viktorie Macánová, Adéla Zlámalová, Barbora Žentelová

Model od Lindy Vondráškové

UMPRUM výstava
UMPRUM výstava Zdroj: Markéta Slaná, Agnes Willow, Barbora Žentelová
Domů
Sdílet
Diskuse