Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2019 0:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Morgan Freeman proměnil svou obrovskou farmu na království pro včely. Chce je chránit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Oblíbený herec se stal ještě populárnějším.

Možná ses v minulosti setkal s předpovědí, že když jednou zemře poslední včela, lidstvo je odsouzeno k zániku. Většina lidí si ani neuvědomuje, jak důležitou roli včely hrají ve fungování naší přírody.

Za myšlenkou z první věty se ukrývá fakt, že včely opylují více než dvě třetiny všech rostlin na naší planetě, díky čemuž nám zajišťují neustálý přísun jídla. Když jich vyhyne tolik, že nebudou svou roli schopny vykonávat, zřejmě nás čeká taková potravinová krize, jaká tu ještě nebyla.

Již několik let si to uvědomuje i oblíbený herec Morgan Freeman, na což znovu upozornil magazín Forbes. V roce 2014 se objevil v talkshow Jimmyho Fallona, když vyprávěl o svém novém včelařském hobby.

Očividně ho chov včel naplňuje, protože na veřejnost nyní pronikla informace, že včelařské aktivity herce se výrazně rozrostly. Rozvinuly se do takové velikosti, že postupem času přetransformoval svůj obrovský rozlehlý ranč v americkém Mississippi na včelí království.

V praxi to znamená, že Freeman na ranči velkém téměř jako 100 fotbalových hřišť chová včely bez zbytečných zásahů a v přirozeném prostředí. Na pozemku vysadil hromadu rostlinstva, které pozitivně ovlivňuje rozmnožování včel a nemá zájem o sbírání medu. Jednoduše včelám připravil příbytek, kde se nemusí obávat žádných predátorů a mohou se soustředit na vlastní vývoj.

Před pěti lety přitom Freeman vtipně poznamenal, že ho včely zatím nepoštípaly, i když na ranči nenosí ochranný oblek. Není známo, do jaké míry se tento návyk v posledních měsících změnil, ale on tehdy svou pomyslnou včelí imunitu vysvětloval jednoduše. Prý živočichové chápou, že je chce jen nakrmit, a tak nemají důvod na něj útočit. Kéž by více známých osobností investovalo do takových projektů pomáhajících naší planetě.

Zpět
Sdílet
Diskuse