Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2019 16:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Žádná facka ani výchovná po zadku. Zákaz fyzických trestů by mohl ve Walesu platit už v příštím roce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Progresivní přístup k právům dětí se ve Walesu projevuje novým zákonem.

Velšská vláda představila radikální zákon, kterým rodičům zakáže jakékoliv fyzické trestání svých dětí. Vláda během uplynulých měsíců mezi rodiči zjišťovala, jaký názor v zemi na bití převládá, a z průzkumu vyplynulo, že 81 % rodičů nesouhlasilo s fyzickým trestem pro děti.

Ve Walesu teď mají rodiče šanci fyzické tresty obhájit, protože v tamním právním systému existuje institut „přiměřeného trestu“. I kdyby tě někdo nachytal, jak dáváš svému dítěti facku a nahlásil tě na policii a sociálku, po právní stránce bys mohl argumentovat, že ratolest jen vyváděla a tys ji přiměřeně uzemnil.


Institut „přiměřeného trestu“ však pochází z viktoriánských dob, a tak podle Walesu nemá v dnešní společnosti místo. Pokud vládní návrh zákona projde přes parlament, čímž si je vláda prý téměř jistá, pak bude tento institut z právního řádu odstraněn a fyzické tresty dětí kompletně zakázány.

Tamní ministryně zdravotnictví Julie Morgan prohlásila: „Tímto světu posíláme jasnou zprávu, že fyzické tresty dětí jsou ve Walesu neakceptovatelné.“ Wales zároveň označila za jednu z nejprogresivnějších zemí v oblasti práv dětí. Po úspěšném schválení velšským parlamentem by měl zákon začít platit už v roce 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse