Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2019 18:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Asijská země bude homosexualitu trestat smrtí ukamenováním

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Bruneji odmítají tolerovat homosexualitu.

O malé asijské zemi Bruneji jsi možná nikdy v životě neslyšel. Nevelký ostrovní stát rozhodně nepatří mezi nejliberálnější země na světě, kde by si mohli obyvatelé užívat hromadu občanských a politických práv, o nic lépe na tom není ani vyjadřování vlastního názoru.

Právní systém Bruneje je založen na islámském právu, které je v mnoha případech nekompromisní a často neslučitelné s liberální demokracií, jakou známe v Evropě. Přesto začala země od roku 2014 v postupných krocích aplikovat přísně islámské právo ve své společnosti, přičemž už za týden by měl stát přistoupit ke zpřísňování legislativy.


Od roku 2014 jsi mohl být potrestán za mimomanželské těhotenství a samozřejmě nebyly dovoleny ani vztahy párů stejného pohlaví. Homosexuálové se musí skrývat, protože v současnosti by mohli skončit za mřížemi na 10 let, kdyby je policisté načapali. Vztahy párů stejného pohlaví se staly největším problémem i nyní, protože od začátku dubna by měly už tak drakonické tresty ještě zpřísnit.

Namísto trestu odnětí svobody na 10 let bude homosexualita trestána smrtí. Takový trest smrti bude moci být dokonce proveden ukamenováním, což pobouřilo lidí po celém světě.

Mezinárodní organizace změnu zákona odsoudily, stejně jako političtí představitelé mnoha zemí v čele s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, ale zatím není jasné, zda bude mít politický tlak na rozhodnutí brunejské vlády nějaký vliv.

Domů
Sdílet
Diskuse