Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2019 9:48
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Jednorázové plasty v EU od roku 2021 končí. Europarlament schválil jejich zákaz

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za směrnici hlasovalo 560 poslanců Evropského parlamentu. Proti se postavilo jen 35.

Plasty mají podle údajů Evropské komise tvořit více než 80 % mořského odpadu. Proti plastovému odpadu proto v moderním světě zbrojí prakticky úplně každý.

Jako příklad z poslední doby můžeme uvést proslulý festival Glastonbury či obchodní řetězec Tesco. Teď se proti jednorázovým plastům postavil Evropský parlament, který ve středu schválil zákaz jednorázových plastových výrobků od roku 2021.

V květnu minulého roku navrhla Evropská komise zákaz jednorázových plastů, který dostal koncem roku 2018 předběžnou podobu. Za ni se včerejším dnem postavilo 560 europoslanců. 35 hlasovalo proti a zbývajících 28 se zdrželo hlasování.

Jednorazové plasty v EÚ od roku 2021 skončia. Europarlament schválil ich zákaz
Jednorazové plasty v EÚ od roku 2021 skončia. Europarlament schválil ich zákaz Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham

Česko patřící mezi státy Evropské unie bude tedy muset do roku 2021 schválenou směrnici do své legislativy zapracovat. Obecně mluvíme o zákazu prodeje jednorázových plastů jako plastových talířů, brček, kelímků a podobně.

S informací o schválené směrnici přišel portál Evropského parlamentu. Více článků o plastovém odpadu a jeho dopadu na životní prostředí najdeš v tomto vlákně.

Domů
Sdílet
Diskuse