Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2019 13:46
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mužská antikoncepce uspěla v první fázi testování na lidech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V průběhu několika let by se mohla stát skutečností.

Výzkumníci se již léta snaží vymyslet efektivní mužskou antikoncepci, která by neměla zbytečné vedlejší účinky. Zatímco ženy mají na výběr několik možností antikoncepce, muži mají možnost využívat pouze prezervativy nebo podstoupit vasektomii, která je trvalá.

I proto se výzkumné týmy pouštějí do testování nových možností, jak zabránit tvorbě spermií natolik, že by muži nemuseli se svými partnerkami přemýšlet nad nechtěným těhotenstvím.

Nejnovější studie přitom naznačuje, že i když není mužská antikoncepce ani zdaleka realitou, stále více se k ní přibližujeme. Na University of Washington a LA BioMed se do jejího testu přihlásilo 40 mužů, píše The Guardian.


Všichni užívali jednu tabletku antikoncepce denně, jenže 10 mužů užívalo placebo a ostatní měli nižší a vyšší dávku látky 11-beta-MNTDC. Studie trvala 28 dní a jak ukazují výsledky, v takovém časovém rámci antikoncepce zafungovala.

Otestována antikoncepce působila na mužské hormony LH a FSH stojící za tvorbou spermií. Tablety zároveň obsahovaly látky, které nahrazovaly vliv testosteronu v organismu, protože antikoncepce zastavuje jeho tvorbu ve varlatech.

Výsledky zkoumání vyznívají nadějně. U mužů užívajících antikoncepci zaznamenali výraznou redukci tvorby těchto hormonů, což znamená sníženou tvorbu spermií. Zatím však přesně nevíme, jak moc byla tato produkce ovlivněna, protože k tomu bude potřeba delší, několikaměsíční studie.

V následujícím kroku proto budou vědci zkoumat, jak byla ovlivněna tvorba spermií v průběhu tří měsíců, protože 28 dní není na vyvození potřebných závěrů dostatečná doba. Už jen samotný fakt, že látka úspěšně zredukovala tvorbu spermií však výzkumníky povzbudil. Mužská antikoncepce je stále reálnější a na trhu by se v ideálním případě mohla objevit v následující dekádě.

Domů
Sdílet
Diskuse