Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2019 9:50
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Stahuješ seriály přes torrenty? Více než 30 jich bylo nakaženo virem

TECH BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Na trůně Game of Thrones si minulý rok poseděli hlavně útočníci.

Pokud jsi nelegálně pomocí torrentů stahoval některý z populárních seriálů jako například Game of Thrones, The Walking Dead nebo třeba Arrow, je dost pravděpodobné, že jsi nevědomky nechal nakazit svůj počítač. Nelegální stahování se nemusí vždy úplně vyplatit.

Toto zjištění vyšlo z nového průzkumu antivirové společnosti Kaspersky Lab. Ta analyzovala veškeré hrozby, kterým musel čelit jejich antivirový program na počítačích svých uživatelů během minulého roku.

K napadení zákeřnými viry došlo u více než 120 tisíc počítačů během jediného roku, právě seriál Game of Thrones byl z pohledu bezpečnosti tím nejhorším, zde totiž došlo k napadení u více než 20 tisíc uživatelů. Nejvíce u první a poslední epizody. Za zmínku však stojí, že během minulého roku nevyšla nová řada.

Stahoval jsi nelegálně některý ze seriálů během minulého roku? Více než 30 jich bylo nakaženo virem
Stahoval jsi nelegálně některý ze seriálů během minulého roku? Více než 30 jich bylo nakaženo virem

Na rozdíl od letošního roku, kdy se již příští měsíc dočkáme nové série a lze tedy očekávat, že pirátské stahování těchto dílu zažije opět boom. Na to jsou samozřejmě připraveni i útočníci.

Za Game of Thrones je pak na druhém místě The Walking Dead, zde se vir objevil u 18 tisíc počítačů a na třetím místě s číslem 12 tisíc pak Arrow.

A nejsou to jediné seriály, které ukrývaly nebezpečné soubory. Na seznamu jich je přes 30 – House of Cards, Vikings, The Bing Bang Theory, Modern Family neboThis Is Us.

Čísla jsou však mnohem vyšší, tento report vyplývá pouze z dat antiviru společnosti Kaspersky. Lze tedy očekávat, že čísla půjdou do milionů, vzhledem ke spoustě uživatelů s antiviry jiných značek, ba dokonce bez antivirů.

Jak se bránit

V tomto případě máš dvě možnosti. Buď se vydáš legální cestou a prostě si zaplatíš těch pár stovek za některou ze streamovacích služeb a užiješ si svůj seriál bez nutnosti stahování a věčného ohlížení se.

Pokud jsi však srdcem pirát a na stahování nedáš dopustit, tak se vždy dvakrát ujisti, co stahuješ. Pozor na soubory, které u tvého stahovaného dílu opravdu nemají co dělat a mysli na to, že často jsou útočníci o krok před antivirovou společností, ne vždy tedy infikovaný soubor musí počítač nutně odhalit.

Domů
Sdílet
Diskuse