Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2019 11:32
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Burger King nařkli z rasismu. Reklamu na vietnamský burger musel stáhnout

GASTRO
Uložit Uložené

Známý řetězec rychlého občerstvení čelil silné kritice.

 

Burger King uvedl na Novém Zélandu nový vietnamský burger. Měl v plánu ho tamním zákazníkům propagovat tak, aby se dokázali ponořit do asijské kultury, kde v konzumaci jídel dominují zejména hůlky. Ty vybral Burger King do reklamy, zákazníci vietnamský burger jedí právě obrovskými hůlkami, což se tisícům lidí nelíbilo.

Namísto pozitivní propagace asijské kultury je reklama vnímána jako rasistická. Všechna jídla se samozřejmě nekonzumují hůlkami, na což upozornila uživatelka Maria Mo. Záznam nové reklamy zaujal miliony lidí na sociálních sítích, nejen na Twitteru, ale i na čínské síti Weibo, a většina uživatelů neměla pro řetězec velké pochopení.

Mnoha uživatelům reklama připomínala pokus značky Dolce & Gabbana, která se v minulosti stala terčem kritiky, když propagovala modelku konzumující klasická italská jídla právě hůlkami. Burger King už mezitím reklamu raději odstranil. Našli se však i lidé z Asie, kteří se reklamě jen dobře zasmáli. Jako jinak by prý měly značky propagovat asijskou kulturu, když ne s humorem.

Domů
Sdílet
Diskuse