Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2019 8:44
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Tajný projekt MK-Ultra experimentoval na lidech během 20leté existence. Záměrem byla manipulace s lidským chováním

Tajný projekt MK-Ultra experimentoval na lidech během 20leté existence. Záměrem byla manipulace s lidským chováním
Zdroj: The National Archives (United Kingdom)
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

MK-Ultra vedený agenty CIA byl zodpovědný za obrovský skandál s využitím nevědomých lidských subjektů pro své experimenty.

MK-Ultra je dlouho utajované jméno pro projekt sponzorovaný CIA, který se zabýval experimentováním s manipulací lidského chování. Během let 1953 až 1973 tento program využil několik metod, z nichž každá sloužila na manipulaci psychického stavu amerických a kanadských občanů.

Subjektům vybraným pro tento výzkum bylo podáno LSD a jiné drogy ovlivňující jejich psychický stav. Jiní zas byli podrobeni hypnóze, smyslové deprivaci, izolaci od vnějšího světa, slovním a sexuálním útokům a také několika způsobům mučení.

Tento rozsáhlý výzkum se odehrál celoplošně na několika místech, a to včetně univerzit, nemocnic, věznic a farmaceutických společností. Celou podstatou tohoto výzkumu bylo vyvinutí chemických materiálů, které budou moci být využity v tajných operacích vedenými CIA.

Experimentování na lidech mělo identifikovat a pomoci vyvinout drogy a praktiky, které se mohly použít při výsleších, aby oslabily zadrženého a přinutily ho přiznat vinu pomocí manipulace s jeho myslí.

V roce 1973 byl projekt ukončen, jelikož vyšetřování pod vedením amerického kongresu odhalilo neetické a nehumánní praktiky, za které byli agenti CIA zodpovědní.

Paranoia ze studené války a vznik MK-Ultra

V letech 1950 a 1960, na vrcholu studené války, se americká vláda obávala, že sovětští, čínští a severo-korejští agenti používají tajné metody ovládání mysli, aby manipulovali s americkými válečnými vězni zajatými na jejich teritoriu.

Jelikož skončila válka v Koreji, někteří váleční zajatci se vraceli zpět domů a veřejně chválili komunismus a obviňovali Ameriku. Toto vyvolalo v zemi obrovský neklid, protože jedním z možných důvodů by mohlo být vymývání mozků.

Ředitel CIA Allan Dulles kvůli těmto podezřením v roce 1953 podpořil projekt MK-Ultra, který se pokusil vyvinout různé techniky, které by kontrolovaly lidské chování s použitím různých drog a jiných psychologických manipulátorů.

MK-Ultra uskutečnilo více než 150 experimentů odehrávajících se na lidech, které zahrnovaly užití psychedelických drog, paralyzujících drog a elektrických terapií. Někdy účastníci těchto pokusných experimentů byli uvědomění o jejich účasti ve studiu, ale jindy jim byly látky podány bez jejich vědomí.

Celý experiment byl přísně utajován, protože si agenti uvědomili, že pokud by se to veřejnost dozvěděla, nastalo by veřejné pobouření. Do experimentu bylo zapojeno 185 výzkumníků a většina z nich dokonce netušila, že pracují pro CIA.

Jedním ze skandálních odhalení bylo, že do experimentu se zapojilo 12 nemocnic, kde se dělaly experimenty na pacientech s nevyléčitelnou rakovinou bez jejich souhlasu. Nedobrovolně byli na pokusy využití i sexuální predátoři a kriminálníci ve vězení a odhaduje se, že některé testy se odehrály i na dětech, ale toto tvrzení nebylo oficiálně podložené důkazy. 

Operace Midnight Climax 

Projekt pod záštitou MK-Ultra využíval prostitutky na to, aby nalákaly nic netušící muže do CIA budov, kde se experimenty s drogami odehrávaly. Agenti jim vnutili LSD, zavřeli je do místnosti a přes obousměrné zrcadlo sledovali, jaký vliv má droga na muže.

Toto se dělo zejména v San Francisku a New Yorku. Na projekt dohlíželo málo autorit a agenti později přiznali, že často si z pozorování dělali show, při které pili alkohol a bavili se.

Každá z těchto aktivit byla nelegální, včetně procesů, které byly použity k zachování mlčenlivosti daných subjektů. Ty zahrnovaly vyhrožování ze strany CIA agentů, že odhalí jejich pletky s prostitutkami či sledování těchto lidí pomocí kamerových systémů.

Midnight Climax operace se brzy rozvinula i do jiných prostor a začali dokonce drogovat lidi na veřejnosti, jako například v restauracích, barech a plážích. Budovy určené na takové pokusy v San Francisku se totiž zavřely v roce 1965 a v New Yorku v roce 1966.

Odhalení ilegálních aktivit pod vedením CIA

V roce 1974 novinář Seymour Hersh odhalil všechny nelegální CIA odposlechy amerických občanů a také to, jak experimentovali s drogami na nevědomých účastnících. Díky němu se později zjistila řada hyenistických skutků páchaných na amerických a kanadských občanech.

O rok později tehdejší prezident Gerald Ford založil prezidentskou komisi na inspekci CIA aktivit, aby se zjistily všechny nelegální činnosti organizace, včetně projektu MK-Ultra.

Tato komise byla vedena viceprezidentem Nelsonem Rockefellerem a dostala název Rockefellerova komise. Také byl založen tzv. Churchův výbor, vedený demokratickým senátorem Frankem Churchem, který se celoplošně věnoval všem skandálům v CIA, FBI a dalších tajných organizací.

Churchův výbor odhalil zprávy, které plánovaly vraždu zahraničních politických lídrů, včetně kubánského diktátora Fidela Castra a konžského lídra Patrice Lumumby. Také odhalil tisíce dokumentů o pokusech pod záštitou MK-Ultra projektu.

MK-ultra experimenty
MK-ultra experimenty Zdroj: United States Senate report.

Tato odhalení vedla ke vzniku Fordova „exekutivního příkazu pro dohled na činnost tajných bezpečnostních organizaci“, které zakázaly pokusy s drogami na lidských subjektech, s výjimkou potvrzeného psaného souhlasu dané osoby.

Některé dokumenty, které nebyly zničeny, vyšly na světlo světa v prosinci 2018 a obsahovaly dopis pro neidentifikovaného doktora, kde se diskutuje jeho práce na šesti psech, kteří byli přinuceni běžet, zastavit se a otočit pomocí ovladače a mozkových implantátů. 

Zdrogování vlastního vědce a smrt subjektů

Frank Olson byl vědec pracující přímo pro CIA, kterému někdo v roce 1953 podal koktejl s LSD. O pár dní později Olson vypadl z okna z hotelového pokoje v New Yorku a zpočátku bylo předpokládané, že spáchal sebevraždu.

 
Jeho rodina se však rozhodla pro druhou pitvu o 41 let později, v roce 1994. Forenzní tým na těle našel zranění, která se udála před pádem z okna a tento nález měl na svědomí vznik konspiračních teorií, které vzbudily dojem, že Olson byl zavražděn CIA agenty.
 
Po dlouhém soudním procesu bylo Olsonově rodině uděleno odškodné 750 tisíc dolarů a dostali osobní omluvu od bývalého prezidenta Geralda Forda a tehdejšího ředitele CIA Williama Colbyho.

Jelikož většina záznamů CIA byla o projektu na příkaz zničena, nedodržovaly se žádné formální protokoly o psaném souhlasu subjektů a díky nekontrolovanosti experimentů a nedostatečnému množství záznamů o postupu výzkumu, se dosud nedá odhadnout přesný dopad MK-Ultra experimentů na lidi, včetně přesného počtu jeho obětí . 

LSD pokusů se zúčastnil i autor knihy Přelet nad kukaččím hnízdem

Ken Kesey, který je známý hlavně díky své knize Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1962, se dobrovolně zúčastnil LSD experimentů MK-Ultra projektu v době, kdy byl stále studentem na Stanfordské univerzitě. Později účinky LSD veřejně propagoval a organizoval party, které nazýval „Acid testy“.

Acid testy kombinovaly užívání drog s hudebními představeními v prostorách, které byly psychedelicky naaranžované včetně fluorescenčních barev a černých světel. Právě tyto party ovlivnily rozvoj hippies kultury a odstartovaly drogovou scénu 60. let.

Domů
Sdílet
Diskuse