Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2019 14:45
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

V Táboře chtěli lupiči vykrást dům. Útočili palcátem

ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI
Uložit Uložené

Pachatelé během vloupání do cizího domu použili zbraň typickou pro středověk.

Neznámí muži se rozhodli, že se obohatí. Ale ne poctivou prací, nýbrž násilným vloupáním. Maskovali se a nad ránem na konci letošního února vnikli do jednoho domu na okraji města Tábor. Zaútočili na majitele domu, který se pachatelům naštěstí ubránil.

Útočníci z místa činu utekli, jenže ve spěchu po sobě něco zanechali. Případu se ujala jihočeská kriminálka, která o něm dnes informovala a zároveň přišla s pikantními detaily.

V Táboře chtěli lupiči vykrást dům. Útočili palcátem
Zdroj: Policie ČR

Když totiž ohledala místo činu, majitel jim ukázal předměty, které tu dva útočníci odhodili. Šlo o sportovní tašku s obnošenou obuví a mimořádně specifickou zbraň: středověký palcát, který použili k vloupání i při útoku na majitele.

Policie tedy nyní kromě pachatelů hledá i majitele tohoto netradičního kusu zbroje. Palcát má 50 centimetrů, je osazen dřevěnými hroty a rukojeť má opletenou páskem s koženým návlekem. 

V Táboře chtěli lupiči vykrást dům. Útočili palcátem
Zdroj: Policie ČR

„Vyšetřovatele zajímá především totožnost majitele či uživatele popsaných věcí. Důležité jsou však také i informace o původu palcátu, kdo ho vyrábí či dováží nebo prodává,“ sdělil mluvčí policie Jiří Matzner. Podle něj je možné, že ho lupiči předtím ukradli někomu jinému.

Palcát se využíval již ve středověku tehdejšími zbojníky a známý je pak díky vojevůdci Janu Žižkovi z Trocnova, který je s touto zbraní často vyobrazován právě ve městě Tábor.

Domů
Sdílet
Diskuse