Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2019 13:10
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Penalta, kterou by viděl i slepý. Fatální chyba VAR v pražském derby cloumá Českem

SPORT
Uložit Uložené

Hlavní rozhodčí i video asistent rozhodčího po zápase uznali svojí chybu. Je to ale dost?

Celé fotbalové Česko nemluví o ničem jiném než o včerejších penaltových incidentech v jarním derby mezi pražskými S.

Zásadní moment nastal v 11. minutě, kdy šel po dobré přihrávce Milana Škody Josef Hušbauer sám na bránu. Hušbauer obešel rumunského brankáře Nitu, načež byl brankářem zcela jasně rukou faulován. Podle dostupných záběrů měl hlavní rozhodčí Karel Hrubeš na incident velmi dobrý výhled, což dosvědčuje to, že také okamžitě nařídil pro Slavii penaltu.

„Následně jsem dostal informaci od videorozhodčího, že mi posílá záběry, ať se na danou situaci podívám. Z dostupných záběrů – byly dva – jsem neviděl, že by došlo k podražení. Z toho důvodu jsem pokutový kop odvolal,“ řekl Hrubeš bezprostředně po zápasu na Radiožurnálu.

Videoasistent Pavel Franěk uvedl, že neměl k dispozici všechny záběry, které měli k dispozici diváci u televizních obrazovek.

„Bohužel, když už byla hra zahájena, dostali jsme další záběr a musím konstatovat, že jsme pochybili. Kdybychom měli první záběr z druhé strany, rozhodlo by se o pokutovém kopu,“ prohlásil Franěk. 

Mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš dnes uvedl, že pravděpodobně došlo ke špatné domluvě mezi Fraňkem a operátorem ve voze. „Rozhodčí ve voze musí uplatnit trochu jiné dovednosti než na hřišti. Když například vidím, že Nita spadl doleva, tak si řeknu o záběry z kamery na levé straně, a to se asi nestalo,“ řekl Hanuš pro ČTK.

Hráči Slavie se dožadovali penalty ještě po souboji Ondřeje Zahustela s Tomášem Součkem, která byla také zkoumána u videa. Podle rozhodčího Hrubeše nedošlo k porušení pravidel. Držení bylo podle rozhodčího vzájemné a jako první držel spíš záložník Slavie. 

V úterý se bude událostmi v derby i v dalších zápasech 28. kola zabývat komise rozhodčích na svém pravidelném zasedání.

Okamžitě po zápase se objevily vášnivé reakce. Hlavní aktér incidentu, Josef Hušbauer, označil celou věc za „komedii a výsměch fotbalu“ a na sociálních sítí se k němu přidalo také velké množství fotbalových expertů a fanoušků. 





VAR je jistě správným krokem směrem k lepšímu posuzování sporných situací a zákroků. Rozhodčí nemůže mít oči všude a videoasistent by mu měl pomáhat vidět to, co on sám nemůže. V tomto případě to tak trochu vypadá, že videoasistent chtěl ukázat, že zákrok, který viděl sudí na vlastní oči, ve skutečnosti vypadal jinak. 

Domů
Sdílet
Diskuse