Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2019 14:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Z jejich těla vyteče stolice, moč i krev. Marek uklízí byty po mrtvolách, smrdí to odporně, říká

Z jejich těla vyteče stolice, moč i krev. Marek uklízí byty po mrtvolách, smrdí to odporně, říká
Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
REFRESHER
Uložit Uložené

Kaluže krve jsou pro Marka již běžný pohled.

Jen málokdo si v dětství jako zaměstnání snů představí práci s mrtvolami. Pro 35letého Marka Holeše jde o poměrně častou pracovní náplň. Stojí v čele slovenské společnosti FullProfi, která se zabývá i vyklízením bytů po zemřelých lidech, jejichž těla se někdy rozkládají více než dva týdny.

Byty dezinfikuje, čistí a ze země se svým týmem myje stolici, moč, krev či žaludeční tekutiny. Jak vypadá práce, na kterou potřebuješ skutečně silný žaludek?

V tomto článku si přečteš:
  • Co se děje s bytem, kde zůstane kaluž krve, stolice či moči po mrtvém
  • Jak moc je pracovníkům špatně a zda mají noční můry
  • Co byl Markův nejhorší případ a jak vypadalo jeho první čištění
  • Jak je možné, že při jejich práci může sebemenší odřenina způsobit smrt.
  • Kolik taková práce vydělává a kolik platí zákazníci
  • Jak probíhá samotné čištění

Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv
Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Jak se nazývá Vaše pracovní pozice?

Som konateľom firmy, ktorá zabezpečuje dezinfekciu, dezinsekciu, deratizáciu a príležitostne poskytujeme aj špecializované služby. Napríklad vyprátavanie bytov po zosnulých.

Vy tedy vyklízet a dezinfikujete byty po mrtvolách.

Áno. Väčšinou toho nebožtíka rýchlo nájdu pozostalí, no ak ide o niekoho, kto nikomu nechýba alebo je samotár a nemá kontakt s rodinou, tak zahynie sám vo vlastnom byte. To mŕtve telo tam potom zostáva aj poriadne dlhú dobu a vtedy vzniká problém.

Doporučeno
Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit 18. února 2019 13:46

Lidské tělo po smrti vyplaví všechny tekutiny, že?

Áno, všetky telesné tekutiny sa vyplavia von a kontaminuje sa prostredie. Žalúdočné tekutiny, moč, stolica či krv vytečú na zem či posteľ. Mali sme prípad, kde nebožtík zomrel na linoleu a ostala po ňom obrovská kaluž krvi. Po odstránení krvi však na linoleu zostala vyobrazená silueta toho človeka. Jeho prsty, hlava. To bol extrém, ako vo filme. 

Jak probíhá čistící proces?

No najprv nebožtíka vynesie pohrebná služba a byt sa zapečatí. My ideme dnu až po tom, čo sa telo odnesie a začína dedičské konanie. Vtedy sa byt sprístupní a vykoná sa prvá dezinfekcia. 30 – 40 minút počkáme a potom robíme dezinsekciu, teda zabíjame hmyz či muchy nesúce choroboplodné zárodky.

A potom príde tá nechutná časť. Musíme odstrániť biologické zvyšky. Ak nebožtík zomrie na posteli a všetky jeho tekutiny skončia v matraci, musíme ho rozobrať, rozbiť, nahádzať do vriec a odniesť. To isté platí pre koberce či linoleum. Potom robíme ešte aj sekundárnu dezinfekciu, celý priestor vyčistíme a použijeme odstraňovač pachu.

Kde tyto věci končí?V spaľovni.

To vypadá na pořádně nebezpečnou práci.Veď aj je. Aj jedná malá ranka na ruke spojená s kontamináciou predstavuje obrovskú hrozbu pre otravu krvi. Ale máme špeciálne ochranné pomôcky. Biele skafandre a ochranné obleky či masky, aby sme vedeli pracovať.

Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv
Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Nesmrdí to?

Smrdí a silno, no vďaka ochranným maskám to necítime, len vidíme.

Jak smrdí taková lidská mrtvola?

Nasladkasto. Keď niekto myslí mŕtvolný pach, myslí sladkastý.

Mali sme prípad, že v nejakom dome cítili pach, tak nás do pivníc poslali hľadať mŕtve zviera. Keď sme však nič nenašli a zacítili sladkastý pach, bolo nám jasné, že to nie je mačka, čo zomrelo. 

Kdo si vás objednává?Najmä príbuzní. Niekedy si povedia, že to zvládnu sami, no niekedy to ale nemá kto urobiť. Keď však zosnulý príbuzných nemá, rieši to bytové družstvo a faktúru rieši s pozostalými. Samozrejme, pár hodín mŕtveho človeka zvládnu vyriešiť aj príbuzní, no ak sa tam telo rozkladá aj 2 týždne, bez plynovej masky to nedá nikto.

V jakém stavu jsou byty, které vyklízíte?

Najhoršie je, keď nebožtík zomrie v kúpeľni alebo na WC, lebo tam sa zvyčajne nachádzajú stupačkové rozvody a ak to tam zatečie, je veľký problém odtiaľ všetky zvyšky dostať. Vtedy často navrhujeme aj stavebné úpravy. Musia sa rozobrať sadrokartónové či umakartové steny, je to sila.

Zmínil jste, že v jednom bytě se nebožtík rozkládal i 15 dní.

Áno. To bolo práve takisto v kúpeľni, kde bolo hneď viacero vrstiev linolea, kam to zatieklo. A keďže on zomrel na malom priestore, zanechal po sebe aj 3 cm – 4 cm vrstvu všetkých možných nechutných tekutín. To sa muselo vytrieť a celé odstrániť.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 64799 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadal byt, kde mrtvola ležela 15 dní
  • Jaký hmyz napadá mrtvoly
  • Zda mu bývá špatně
  • Co byl Markův nejhorší případ a jak vypadalo jeho první čištění
  • Kolik taková práce vydělává a kolik platí zákazníci
Domů
Sdílet
Diskuse