Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2019 12:42
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Nový iOS 13 pro iPhony a iPady přinese tmavý režim, nová gesta a spoustu dalšího

TECH
Uložit Uložené

Konference WWDC 2019 novinky představí na začátku června.

Začátkem června se bude konat očekávaná konference WWDC 2019, kde Apple opět předvede několik novinek, převážně tedy těch softwarových. Jedním z hlavních lákadel, na které všichni čekají, je zajisté nový operační systém pro iPhony a iPady iOS 13.

O něm se v kuloárech spekuluje již od minulého roku a dle všeho by nemělo zůstat pouze u spekulací. Nová verze iOS by měla přinést několik zásadních změn a po dlouhé době by se tak mohlo jednat o nejzásadnější verzi iOS poslední doby. Na své si přijdou hlavně majitelé iPadů.

Tmavý režim

Tmavý režim můžeš dnes znát z aplikací jako Messenger nebo Twitter. Majitelé iOS si tmavý režim uvnitř svého iPhonu či iPadu přejí už poměrně dlouho, nově to vypadá, že se svých proseb konečně dočkají. 

Dostupné by měly být hned dvě varianty – klasický tmavý režim a režim vysokého kontrastu, který by měl být ve většině úplně černý.

Nový iOS 13 pro iPhony a iPady přinese tmavý režim, nové gesta a spoustu dalšího
Nový iOS 13 pro iPhony a iPady přinese tmavý režim, nové gesta a spoustu dalšího

Však s ním již má Apple dostatek zkušeností z Mac OS, tedy operačního systému uvnitř dnešních MacBooků a Maců. Zde se náramně osvědčil a mnoho lidí na něj nedá dopustit.

Gesta a multitasking

Novinkou by mělo být i několik nových gest. Jako první by se mělo objevit gesto pro mazání textu. To by mělo fungovat při zaklepáním třemi prsty na klávesnici a následně posunutím doleva či doprava pro smazání textu. Spekuluje se však, že bude pouze na iPadech.

Další gesta by měla pomoct při manipulaci s tabulkami a seznamy, na své si tedy přijdou i ti, kteří na svých Apple zařízeních vykonávají pracovní povinnosti.

Majitelé iPadů se s velkou pravděpodobností dočkají i možnosti lepšího multitaskingu pomocí několika otevřených oken na obrazovce. Tuto možnost můžete znát například ze desktopových operačních systémů, kde lze mít pohodlně vedle sebe otevřeno několik aplikací najednou a ladně mezi nimi přeskakovat bez nutnosti aplikace zavírat a otevírat.

Lepší e-mail a sada nových emojis

Aplikace Mail od Apple se nepatrně inspirovala od konkurenčního Google a z jejich Gmailu si vzala schopnost umět třídit a označovat emaily podle kategorií. Nově ve svém Mailu najdeš tedy emaily označené jako marketing, platby či například cestování.

O nových emojis ses u nás mohl dočíst začátkem tohoto roku. Kdy jich bylo představeno hned 59 nových, a dokonce 173 znázorňujících páry různých kombinací pohlaví a barev kůže. Nové emojis se vždy do systémů dostávají s aktualizacemi, většinou s těmi velkými, a proto lze očekávat, že se tento obří balíček objeví uvnitř iOS 13.

Nový iOS 13 pro iPhony a iPady přinese tmavý režim, nové gesta a spoustu dalšího
Nový iOS 13 pro iPhony a iPady přinese tmavý režim, nové gesta a spoustu dalšího Zdroj: Emojipedia

To a spousty dalšího nám představí Apple na své konferenci WWDC 2019 již začátkem června.

Domů
Sdílet
Diskuse