Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2019 15:32
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Kavárna, v níž tě v naprosté tmě obslouží nevidomí číšníci, objede desítku českých měst

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Edukativní zážitek v podobě kavárny POTMĚ je zpátky.

V deseti českých městech bude v průběhu pěti měsíců v letošním roce otevřena Kavárna POTMĚ. Zákazníci si budou moci vyzkoušet na chvíli život nevidomých. Obsluhováni budou v naprosté tmě zrakově postiženými číšníky.

Projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška oslaví už své 14. narozeniny a v letošním roce jej čeká řada obměn. Na pražském Náměstí Republiky, kde bude kavárna stát od 3. do 20. června, bude představen modulární prostor s interiérem od IKEA.

„Návštěvníky opět čeká absolutní tma, nicméně zrakově postižení kavárníci určitě ocení adaptaci prostoru, ve kterém jsme využili naše zkušenosti z předchozích třinácti let provozu. Pracujeme s různými typy povrchů, odhlučněním, vodicími liniemi nebo ergonomií baru,“ prozradila ředitelka Nadačního fondu Gabriela Drastichová.  

Kavárna, v níž tě v naprosté tmě obslouží nevidomí číšníci, objede desítku českých měst
Zdroj: Khalil Baalbaki

Každý návštěvník se dočká nejprve instrukcí potřebných k tomu, aby si kavárnu v naprosté tmě naplno užil. Následně dostane přiděleného číšníka, který ho ve zavede ke stolu a usadí. Objednat si budeš moci studené i teplé nápoje a nově i sladké a slané zdravé občerstvení. Na začátku dostaneš hrneček, který si už jako tradičně budeš moci odnést na památku

„Letos bychom v kavárně kromě posezení chtěli nabídnout například také divadelní představení, koncerty nebo besedy, a tím přilákat mladší hosty i seniory, školní skupiny nebo firemní kolektivy,“ plánuje Drastichová.

Kavárna Potmě zavítá jako první do Brna. Vychutnat si zde horké i studené nápoje budeš moci od 16. do 19. května. Podrobný harmonogram i s dalšími městy najdeš níže.

Kavárna, v níž tě v naprosté tmě obslouží nevidomí číšníci, objede desítku českých měst
Zdroj: Kavárna POTMĚ
Domů
Sdílet
Diskuse