Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2019 13:11
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vousatí muži na sobě mají víc bakterií než psi, zjistila nová studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Výzkumníci srovnávali vousaté muže a chlupáče na magnetické rezonanci.

Švýcarští výzkumníci nedávno našli odpověď na otázku, která lidstvo trápí již tisíce let. Mohl bys použít stejný MRI skener na magnetickou rezonanci jako tvůj pes?

Hygiena zdravotnických zařízení občas způsobuje lékařům vrásky na čelech, ale analyzovat přítomnost bakterií na magnetické rezonanci mezi psy a vousatými muži je rozhodně neobyčejným projektem. Natolik neobvyklým, že jeho výsledky v horším světle vykreslují právě muže než psy.

Výzkumníci z kliniky Hirslanden nedaleko Curychu umístili do skeneru 18 zarostlých mužů a 30 čtyřnohých chlupáčů, aby zjistili, do jaké míry zanechají jednotliví účastníci v přístroji bakterie.


Výsledky pak porovnali se skenerem, který používají výhradně lidé. Mezi muži a psy se porovnávaly nálezy bakterií. Všechno to zní příliš komplikovaně, ale závěr je překvapivě jednoduchý.

Každý z 18 zkoumaných vousatých mužů zaznamenal vysoký podíl bakterií ve zmíněných jednotkách, zatímco jen 23 z 30 chlupáčů zaznamenalo tak vysoký podíl bakterií. Jak konstatovalo BBC, 7 mužů na sobě mělo takové množství bakterií, že už přesahovalo přiměřenou hranici a mohly by jim způsobit zdravotní komplikace.

Aby toho nebylo málo, když skenery nakonec porovnali, čistě lidmi využívaný přístroj měl na sobě větší podíl bakterií než ten sdílený se psy.

Zpět
Sdílet
Diskuse