Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2019 13:57
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Směrnice omezující dvojí kvalitu potravin prošla Evropským parlamentem. Provinilce čekají tučné pokuty

ZAJÍMAVOSTI EVROPSKÝ PARLAMENT
Uložit Uložené

Dvojí kvalita potravin se snad brzy stane minulostí.

Evropský parlament právě schválil směrnici omezující dvojí kvalitu potravin. Ta objasňuje, jak se vypořádat s dvojí kvalitou produktů. Pokuty za závažné porušení směrnice budou ve výši minimálně 4 % ročního obratu prodejce

Nová direktiva určuje, jak by se národní autority měly s takzvanou dvojí kvalitou potravin vypořádat. Pokud dojde k naplnění určitých kritérií (marketing v jiných zemích EU je identický, zato produkt má z neobhajitelných důvodů výrazně odlišné složení). V takovém případě by mohla být tato praktika označena  za zavádějící a zakázána.

Směrnice rovněž obsahuje ustanovení o přezkumu, které vyžaduje, aby Evropská komise do dvou let posoudila situaci a zjistila, zda je třeba dvojí kvalitu potravin umístit na černou listinu nekalých obchodních praktik.  

Za širší porušení předpisů (poškození zákazníků ve vícero státech EU) budou obchodníci potrestáni pokutou ve výši minimálně 4 % ročního obratu. Směrnice nyní bude postoupena Radě ministrů EU. Následně budou mít jednotlivé státy 24 měsíců na to, aby směrnici implementovaly do národního práva. 

 
Domů
Sdílet
Diskuse