Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2019 12:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi za den a půl přispěli 154 tisíc korun na rekonstrukci Notre-Dame

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Peníze na obnovu Notre-Dame putují i od nás.

Na rekonstrukci katedrály Notre-Dame dali Češi za necelý den a půl 154 tisíc korun. České televizi to potvrdila mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová. Sbírka byla vyhlášena v úterý odpoledne jako gesto pomoci francouzské katolické církvi.

„Přestože je tato katedrála vlastnictvím francouzského státu, arcibiskupství se podílí svými sbírkami na její obnově a nyní i na záchraně, a proto je na místě směřovat výtěžek této sbírky pařížské místní církvi,“ prohlásil generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Své řekl i předseda ČBK a pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka: „Paříž má ve svém znaku loď a heslo ‚Fluctulat nec mergitur‘ (Zmítá se, ale nepotopí se). Symbolicky může nyní znak města odkazovat na loď katedrály Notre-Dame, která včera bojovala o svou existenci a tento boj ustála.“

Doporučeno
Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza 16. dubna 2019 9:18

Katedrála Notre-Dame se v pondělí večer zahalila hustým kouřem a plameny. Dlouhé desítky minut to vypadalo, že evropský symbol křesťanské víry kompletně lehne popelem, ale nakonec se jeho základy podařilo pařížským hasičům zachránit. 

V současnosti probíhají po celém světě sbírky, ve kterých se sčítají stamiliony eur. Bernard Arnault, nejbohatší Francouz, slíbil 200 milionů eur, po 100 milionech věnují také šéf konglomerátu Kering Francois-Henri Pinault a šéf francouzské energetické společnosti Total Patrick Pouyanné.


Přispět lze na:

5304779730/2700
variabilní symbol: 910770

Domů
Sdílet
Diskuse