Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2019 12:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jedno pivo z krve zmizí za skoro 3 hodiny. Policisté upozorňují, kolik můžeš vypít, abys za pár hodin nenadýchal

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Slovenští policisté zveřejnili přehlednou grafiku, kterou se můžeš orientačně řídit i ty.

Velikonoční svátky se ve většině českých a slovenských rodin neobejdou bez přípitku. Vše vyvrcholí zejména v pondělí, kdy muži tradičně chodívají vymrskat ženy a poté očekávají sklenku domácí kořalky jako odměnu.

Policisté však vědí, že musí být ve střehu, protože lidé často přecení své síly a sednou za volant, i když nemohou. Takovým nezodpovědným chováním pak ohrožují svůj život i životy ostatních účastníků silničního provozu.

Slovenští muži zákona proto na své stránce zveřejnili přehlednou grafiku, kterou vyrobili ve spolupráci s Oddělením bezpečnosti silničního provozu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky. Grafika zaznamenává, jak průměrného muže a ženu ovlivňuje alkohol a jak dlouho trvá, než se ti alkohol z krve odbourá.

Pokud jsi 85kilogramový muž, po jedné orosené dvanáctce bys měl počkat alespoň 2 hodiny a 45 minut, než sedneš za volant. Tolik trvá, než se ti takové pivko z těla odbourá. Dvě dvanáctky se odbourávají 5 hodin a 30 minut, tři piva zase více než 8 hodin.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Žena s hmotností okolo 60 kilogramů musí po jedné dvanáctce počkat přes 3 a půl hodiny, po dvou pivech skoro 9 hodin a tři piva by ji měla zastavit před řízením na více než 13 hodin.

Samozřejmě, tyto údaje jsou informativní a časy se více či méně liší podle hmotnosti a organismu člověka, ale ať už je to jakkoli, za volant nesmíš sednout ani po jednom pivu. Možná se budeš cítit jako neohrožený hrdina, avšak stačí jediná sekunda na to, aby se ti rozpadl celý život.

Zpět
Sdílet
Diskuse