Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci s adidas.
2. května 2019 9:34
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Reflexní obuv či bundy teď vládnou streetwearové a sportovní módě. Jak k tomu došlo?

Reflexní obuv či bundy teď vládnou streetwearové a sportovní módě. Jak k tomu došlo?
Zdroj: 43Einhalb
MÓDA
Uložit Uložené

Jak světoví hudebníci zavedli trend reflexního oblečení a kteří z těch našich ho definují u nás?

Historie reflexního materiálu začíná, jak jinak, při pracovním úrazu. Jistý Bob Switzer v roce 1933 vykládal rajčata pro společnost Heinz, při čemž nešťastně upadl a utrpěl několik vážných zranění. Jedním z nich bylo poškození zraku, kvůli kterému musel celé měsíce setrvávat v temné místnosti, než se zotavil.

Během toho spolupracoval se svým bratrem Josephem na experimentech za účelem vytvoření fluorescenčních barev, které by Joseph mohl využívat při svých kouzelnických vystoupeních. Zanedlouho se jim to i podařilo a v průběhu následujících let jich objevili hned několik.

Prvním reflexním oděvem byly svatební šaty Bobovy manželky, které sám osobně nabarvil. Jeho materiály se později využívaly i ve druhé světové válce.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ’ , ! (@janbo_photo) on

Uplynulo několik desetiletí a reflexní materiál se stal neodmyslitelnou součástí pracovního odívání ve Spojených státech amerických a také za oceánem. Jedny z největších experimentů s jeho funkčností proběhly v šedesátých letech ve Velké Británii. Jako první začali reflexní materiál využívat tamní železničáři. V devadesátých letech se stává povinnou výbavou dělníků téměř po celém světě.

Později si ho osvojili i motocyklisté a cyklisté, které dokázal chránit při případných dopravních nehodách. Reflexní prvky v noci používají i chodci a reflexní vesta je součástí povinné výbavy každého motorového vozidla.

Aktuálně je nejoblíbenějším značkovým reflexním materiálem produkt od společnosti 3M a její dceřiné společnosti Scotchlite. Výrazný stříbrný materiál s unikátní technologií si v posledních letech nachází své místo i v módě.

Největší trend reflexního oblečení odstartoval v roce 2012 sportovní gigant Nike, kdy při příležitosti olympijských her v Londýně navrhl pro americké sportovce bundu z materiálů od 3M. V následujících kolekcích ho začal bohatě využívat dál.

Trendu výrazně dopomohl tehdejší kult kolem cloud rapu a jeho nejslavnějšího zástupce Yung Leana, který bundu z této kolekce zvolil do videoklipu k jednomu ze svých největších hitů Kyoto. Reflexní oblečení se tehdy stalo uniformou klasického fanouška cloudového emo rapu.

O rok později vychází reflexní kolekce ve spolupráci značek Supreme a The North Face. Z bund se časem stává jeden z nejhodnotnějších kousků od této, dovolíme si tvrdit, dnes už klasické dvojice. Supreme využívá materiály od 3M na pravidelné bázi i ve svých dalších kolekcích.

Reflexné oblečenie a obuv je jedným z najväčších trendov v športovej a streetwearovej móde. Aká je jeho história?
Reflexné oblečenie a obuv je jedným z najväčších trendov v športovej a streetwearovej móde. Aká je jeho história? Zdroj: Supreme

Novou vlnu futuristických materiálů podpořil i A$AP Rocky. Ten v blíže neidentifikovatelné bundě doslova zazářil na cover singlu M'$ z jeho druhého studiového alba s názvem At. Long. Last. ASAP.

Dnes existuje množství mladých streetwearových značek, které se vysloveně specializují na výrobu módního oblečení z různých reflexních materiálů. Nejvyhlášenější je R-NATION, jejíž bundy a kalhoty nosí takové rapové hvězdy jako Rich The Kid, Night Lovell, Smokepurpp, Lil Baby, ale například i český Yzomandias.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by R-NATION (@reflectiven) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by R-NATION (@reflectiven) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Yzomandias (@yzomandias) on

Kromě Yzomandiasa si na naší scéně zamiloval reflexní materiály i Gleb. Ten si dokonce navrhl i vlastní merch s reflexními prvky a v souvislosti s ním nesmíme opomenout ani mladou slovenskou značku streetwear oblečení Freak Clothing, která si ve svých kolekcích velmi často vyhrává se zářivými záležitostmi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gleb Zoo (@glebzoo) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gleb Zoo (@glebzoo) on

O reflexních materiálech se v posledních letech začalo nejvíce psát po představení jedněch z nejvyhajpovanějších tenisek všech dob Yeezy Boost 700. Krásky z dílny adidas a Kanyeho Westa disponují reflexními prvky z materiálu od 3M a dvojice bude pravděpodobně se zářivostí v jakékoli podobě experimentovat stále častěji .

„Sedmistovky“ si oblíbili influenceři, přívrženci streetwearové módy a sběratele tenisek po celém světě a také v obou našich republikách. Za všechny zmíníme přímo pár Pil C a Naty Kerny, které v probíhajícím roce čeká svatba. Oba jsou milovníky módy, a tak jim zkrátka nemohly chybět.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PIL C (@pil_c) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @natykerny on

Nejnovější senzací s reflexními prvky jsou tenisky Nite Jogger, které značka adidas představila teprve nedávno. Lifestyleové krásky navržené pro bezpečné používání během noci jsou obzvlášť pohodlné a stylové, takže osloví převážně vkusné lidi, kteří vědí, co chtějí. Objevuj své noční já i ty.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Queens (@queens) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Queens (@queens) on

Je pouze otázkou času, kdy reflexní oblečení naplno ovládne svět sportovního a streetwearového oblečení. Přední, ale i méně známé značky stále častěji volí reflexní materiál a využívají ho jak v tradičním, tak i v netradičním stylu. Bude z něj jeden z největších módních trendů probíhajícího roku?

Domů
Sdílet
Diskuse