Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2019 17:20
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Pômst, eg, špájz či šmúh. Slovenčina vie byť poriadne vtipná a táto stránka so šialenými slovami ti to dokáže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na vyskloňovanej slovenčine sa určite dobre pobavíš.

Náš rodný jazyk síce všetci dôverne poznáme, no aj napriek tomu nás stále dokáže prekvapiť. Slovnú zásobu máme síce všetci na dobrej úrovni, no niektoré tvary podstatných mien nás dokážu poriadne zaraziť.

Často to má na svedomí práve druhý pád, genitív, na ktorý sa pýtame otázkami Koho?Čoho? Veľakrát pritom vzniknú skutočne vtipné slová, ktoré len tak nepočuješ, pretože ich bežne do tohto pádu neskloňujeme.

Slová ako duí, netier, šmúh, pňa či špájz sú však rozhodne ideálnymi kandidátmi na pobavenie a preto ti dávame do pozornosti kreatívnu slovenskú facebookovú stránku Genitív na každý deň.

Jej autori pravidelne hľadajú kuriózne vyskloňované slová v páde genitívu a výsledok je často veľmi humorný, preto ti určite odporúčame stránku skontrolovať a malú ochutnávku vtipných periel slovenského jazyka nájdeš aj nižšie.

Domů
Sdílet
Diskuse