Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2019 14:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Neonacista, který posílal teplické prvňáčky do plynu, se dočká rozsudku. Hrozí mu až tři roky natvrdo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kauza teplických prvňáčků se blíží ke svému konci.

Teplický soud v pondělí vynese rozsudek nad posledním obviněným z případu nenávistných komentářů na adresu teplických prvňáčků. Dnes dopoledne proběhlo hlavní líčení, kterého se obviněný Vítězslav Kroupa nezúčastnil.

Na konci roku 2017 napsal pod fotografii dětí ze základní školy: „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“ Hrozí mu až 3 roky natvrdo, a to i kvůli zveřejňování neonacistických fotografií. Z obžaloby navíc vyplývá, že obviněný Kroupa již v minulosti za mřížemi byl.

Teplický deník v říjnu 2017 zveřejnil na svých stránkách fotografií tabla první třídy. Mezí novými žáky byla řada romských a arabských dětí, čehož se následně chytli lidé na sociálních sítích. Fotografii dětí sdílely krajně pravicové facebookové stránky a nenávistné příspěvky se pod ní jen množily. Ten Vítězslava Kroupy patřil podle policie mezi ty, které už překročily hranici zákona.  

Neonacista, který posílal teplické prvňáčky do plynu, se dočká rozsudku. Hrozí mu až tři roky natvrdo
Zdroj: Facebook

„K fotce arabských a romských dětí připsal komentář, který naráží na likvidaci židovského národa za druhé světové války v plynových komorách, přičemž nenávist obviněného vůči arabskému i romskému etniku plyne ze zadokumentovaného obsahu jeho profilu. Jeho jednání tak jednoznačně směřovalo k tomu, aby podnítil ve společnosti nenávist k těmto etnikům,“ cituje server iROZHLAS.cz státního zástupce Paval Norka.

Obžalovaného Vítězslava Kroupu nemohla policie kvůli jeho zaměstnaní v zahraničí dohledat. Nakonec se sám letos v únoru dobrovolně přihlásil na policii. Na místě byl obviněn a od té doby odmítá vypovídat. Nedorazil ani na dnešní hlavní líčení.

Neonacista, který posílal teplické prvňáčky do plynu, se dočká rozsudku. Hrozí mu až tři roky natvrdo
Zdroj: Facebook/Vita Kroupa

Kromě nenávistného komentáře se u soudu řešilo i šíření neonacistických materiálů na jeho facebookové zdi. „Ve veřejně přístupné části na svém profilu zobrazil uvedené fotografie Adolfa Hitlera, Hermana Göringa a říšské orlice s hákovým křížem, což jsou symboly či postavy jednoznačně adorované a užívané jako symboly soudobou neonacistickou scénou,“ napsal podle serveru iROZHLAS.cz státní zástupce Norek.

Vítězslav Kroupa se tak měl dopustit projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to mu hrozí půl roku až tři léta za mřížemi

Doporučeno
„Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti „Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti 7. listopadu 2017 14:47

Nebyl by to pro něj první nepodmíněný trest. Před soudy už stanul čtyřikrát, a to kvůli vydírání či ohrožení pod vlivem návykové látky. Podmínečně byl propuštěn v listopadu roku 2014. Podle serveru iROZHLAS.cz navíc státní zástupce uvedl: „Je jednoznačně prokázáno, že obviněný byl i je, byť se k tomu nehlásí, jak je u takovýchto trestných činů a z nich podezřelých osob obvyklé, příznivcem neonacistických hnutí.“

V pondělí tak padne rozsudek nad posledním z trojice obžalovaných v případu teplických prvňáčků. Další dva lidé si už svůj rozsudek vyslechli. Petr Valůch, který pod fotografii napsal: „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko,“ se dočkal podmínečného zastavení stíhání, jelikož mimo jiné přispěl 15 tisíci korunami na dobročinnost. Žena z Tachova, který obrázek okomentovala slovem „rovnou”, za nějž přidala emoji pistole, odešla s podmíněně odloženým trestem 18 měsíců a pokutou 20 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse