Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2019 10:37
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil dívky žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal

Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil dívky žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal
Zdroj: Sean Gallup / Staff
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Prostituce v Česku – jeden z dalších nešvarů, kterým musela ve velkém čelit velká a pohraniční města v 90. letech.

Po sametové revoluci se česká společnost začala revitalizovat. Tabuizovaná témata bylo najednou možné vídat ve veřejném prostoru, přičemž velká liberalizace přišla ve vnímání sexu, což do té doby nemělo obdoby. 

Otevření hranic zároveň přineslo pro mnoho lidí příležitost, jak začít podnikat. Když se tyto dvě věci spojily, vznikl fenomén, který pronikl hlavně do oblasti českého pohraničí a velkých měst – prostituce

Obzvláště pak ženy a jejich pasáci chtěli využít své výhodné geografické polohy pro německou a rakouskou klientelu. Na kdysi „prestižní“ silnici E55 takovýto byznys praskal ve švech. Nešlo jen o Češky, které se takto veřejně nabízely – s příchodem cizinců ze zemí bývalého východního bloku se rozjel obchod s bílým masem.

Doporučeno
Jak se žilo v divokých 90. letech? Přejmenovávaly se ulice i města, vznikaly hypermarkety a internetem byly Zlaté stránky Jak se žilo v divokých 90. letech? Přejmenovávaly se ulice i města, vznikaly hypermarkety a internetem byly Zlaté stránky 13. ledna 2019 12:31

Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil ženy žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal
Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil ženy žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal Zdroj: Wikimedia Commons

Chudá dívka z chudé země

Princip toho, jak do Česka organizovaně přijížděly cizinky prodávat svá těla, si můžeme ilustrovat na imaginárním případu dívky z malého, chudobou nasáklého bulharského města. Její rodina se neměla příliš dobře, otec se upil na začátku 90. let, mladší sourozenci strádali a ona, jakožto 17letá dívka neměla vzhledem ke své chudobě dostatečné vzdělání, aby ji vzali v nějaké práci, kde by byl výdělek takový, aby pomohl dostatečně uživit rodinu.

Až jednou přišla její matka s nápadem. Její bratr zná muže, který zprostředkovává zajímavé brigády na západu Čech. Půjde o úklid, vaření, možná práci za kasou, a pokud bude šikovná, tak se může uchytit i někde výš. Vydělá si mnohem víc než v chudém Bulharsku. Všechny peníze půjdou přes tohoto muže, který zařídí převoz a ubytování dívky a vezme si nějakou provizi za zprostředkování.

Doporučeno
ČT 3, pes Novák, legendární estrády i čágo bélo, šílenci. Jak se proměnila televizní zábava od 90. let? ČT 3, pes Novák, legendární estrády i čágo bélo, šílenci. Jak se proměnila televizní zábava od 90. let? 27. ledna 2019 13:30

Zní to skvěle. Dívka se s dojetím loučí se svou mámou. Obě ani ve snu netuší, že se chytila do pasti organizovaného gangu a v Česku ji rozhodně práce snů nečeká. Naopak bude nucena do prostituce. Nejdříve psychickým a fyzickým týráním, poté zastrašováním a znásilňováním. Nakonec drogami. Nikam nemůže, jíst a pít smí jen to, co jí dají, vycházky má přísně zakázány.

Mladá žena vydržela práci dělat každý den po dobu tří let. Nenápadný penzion pravidelně navštěvovala německá klientela a ne všichni chtěli jenom bezpečné praktiky. Když chtěli bez kondomu a zaplatili, musela.

Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil ženy žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal
Obchodování s prostitucí v 90. letech? Nejobávanější pasák z Dubí pálil ženy žehličkou, jednu nakonec zabil a zahrabal Zdroj: Scéna z filmu Mandragora (1997)

Když chtěli zvrácenou sexuální praktiku, pasák měl podmínku, ať mu ji přivezou živou, a musela. Když chtěla utéct, neměla kam. Muž zprostředkující tuto práci má mimořádně dobré kontakty v celém kraji. Kdykoli někam jakákoli dívka utekla, do hodiny tam byl i on.

Sérii psychického a fyzického násilí však už nemohla dál dívka z našeho příběhu vydržet. S modřinami na pokožce i na duši během nanášení makeupu na obličej rozbila malé zrcátko a střepem si podřezala žílu

Doporučeno
Divoký experiment, který měl z Čechů udělat boháče. Kuponová privatizace přinesla první tuneláře i odstátnění 367,5 miliardy korun Divoký experiment, který měl z Čechů udělat boháče. Kuponová privatizace přinesla první tuneláře i odstátnění 367,5 miliardy korun 10. února 2019 13:04

Mladá dívka z tohoto příběhu ve skutečnosti nikdy neexistovala, vyprávění však ilustruje skutečné osudy těch žen, které se vydaly za štěstím přes nebezpečné kuplíře.

Příběh stovek, tisícovek dívek a žen, které svůj život chtěně i nechtěně zaprodaly sexu s cizími muži a který nese často velmi podobné prvky, kde hraje roli chudoba, naděje na lepší zítřky a také bití, zastrašování, vydírání, snaha utéct z tohoto bludného kruhu a často pak také smrt. Ale nejenom to.

Co dělá cizokrajná mafie u nás?

marocká, tuniská

distribuce drog

bulharská prostituce, krádeže aut, krádeže
rumunská krádeže
kosovská, albánská krádeže aut, prostituce, drogy, vydírání, výpalné, převaděčství
italská praní špinavých peněz
ruská, ukrajinská praní špinavých peněz, vydírání, převaděčství, vybírání výpalného
čínská, vietnamská vydírání, drogy, nelegální obchod s alkoholem, cigaretami, značkovými oděvy
gruzínská, arménská

 drogy, vydírání, vybírání výpalného, převaděčství

zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky

Lukrativní nabídka

Příběh, který jsme si načrtli, vychází také ze skutečné události, která se stala bulharské studentce v roce 1996.

Maja Denková pocházela z Bulharska a také si chtěla přivydělat. Tentokrát ke studiu, šlo totiž o úspěšnou studentku, která v Sofii dokončila střední školu. Poté se rozhodla nastoupit na vysokou školu – problém jí činily peníze, kterých jako studentka moc neměla.  Hledala proto možnost nějaké práce.

Zkusila se proto podívat, co nabízí v místních novinách. „Hledáme mladé ženy, které by pracovaly přes léto jako číšnice v Čechách. Zajímavý výdělek,“ psalo se v inzerátu spolu s telefonním číslem, který tam přidala jakási pracovní agentura. Tato nabídka se Maji zalíbila. Do agentury zavolala, vyjednali podmínky a odjela do malého českého městečka Dubí nedaleko Teplic.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 65274 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse