Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2019 13:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Skoro 90 % influencerů sdílí špatné a zavádějící informace o hubnutí a fitness, zjistila nová studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ověřené informace o hubnutí raději na Instagramu nehledej.

Výzkumníci ze skotské University of Glasgow si nedávno položili otázku, na kterou znali odpověď možná již předem. Chtěli zjistit, zda přední britští influenceři ze sociálních sítí věnující se fitness, zdravému životnímu stylu a hubnutí poskytují svým followerům ověřené a pravdivé informace, které by jim opravdu mohly pomoci zbavit se nadbytečných kilogramů a cítit se lépe.

Vymysleli proto studii, do které zapojili devět nejmenovaných influencerů, píše The Independent. Metodologie výběru influencerů byla jasná, museli mít více než 80 tisíc followerů na jedné sociální síti a zároveň museli být ověření na dvou stránkách od Instagramu až po Twitter. Samozřejmě, na svých profilech a blozích museli sdílet rady, jak dostat svou váhu pod kontrolu.

Skoro 90 % influencerov zdieľa hlúposti o chudnutí a fitness, zistila nová štúdia
Skoro 90 % influencerov zdieľa hlúposti o chudnutí a fitness, zistila nová štúdia Zdroj: Pixabay

Výsledek? Šéfka výzkumu Christina Sabbagh konstatovala, že většina britských influencerů neposkytuje followerům ověřené informace, přičemž takové z prstu vycucané rady mohou lidem dokonce uškodit. Analyzovány byly blogy mezi květnem a červnem minulého roku, hodnotilo se hned 12 různých kritérií od transparentnosti, nutriční přiměřenosti až po poskytování ověřitelných důkazů tvrzení.

Pokud influenceři splnili více než 70 % uvedených kritérií, mohli být označení za důvěryhodné v této oblasti. Naneštěstí, pouze jediný bloger z devíti influencerů hranici překročil. V praxi to znamená, že pokud na internetu hledáš rady, jak zhubnout, nebo jen dostat svou hmotnost pod kontrolu, raději navštěvuj odborné stránky a vyhledávej potřebné studie. Nesmíš věřit všemu, co na internetu přidá influencerka s dokonalou postavou.

Domů
Sdílet
Diskuse