Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Ve spolupráci s Ria.
21. května 2019 19:00
Čas čtení 0:00
Sponzorovaný obsah

Menstruace je šestkrát do roka a muži by ji tak neprožívali. Autentické odpovědi kluků stojí za to

Menstruace je šestkrát do roka a muži by ji tak neprožívali. Autentické odpovědi kluků stojí za to
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vložky sportovní, volnočasové, společenské. Co opravdu vědí kluci o tomto tématu a co je třeba změnit?

Když to na ženy přijde, dokáží prý být podrážděné, přecitlivělé a dokážou sníst i dvakrát tolik než jejich kluk. Nebo to tak není? Kolem „měsíčků“ se mezi mužským pokolením šíří řada dezinformací či mýtů jako například to, že žena během menstruace nemůže otěhotnět nebo že nemůže jít do vody.

Více než 53 % žen si raději vymyslí chřipku, než by v práci nebo ve škole přiznaly, že „to“ dostaly. Toto téma je stále tabuizované a některé dívky, především v mladším věku, se za menstruaci dokonce stydí. Už vůbec by se o tom nebavily se svým přítelem.

Menštruácia je šesťkrát do roka a muži by ju tak neprežívali. Autentické odpovede chalanov stoja za to
Menštruácia je šesťkrát do roka a muži by ju tak neprežívali. Autentické odpovede chalanov stoja za to Zdroj: Ria.cz

Tampony nebo vložky s křidélky?

Představ si, že čtyři různé mladé pány postaví před kameru a ptají se je na otázky ohledně menstruace. Diskutují o tom, jak se používají hygienické vložky bez křidélek nebo s křidélky, zda by se jim lépe nosil tampon, a zda si myslí, že během tzv. krámů podávají holky lepší sportovní výkony.

Něco takového se v nové kampani podařilo značce Ria, která bojuje proti stereotypům vtipným a edukativním způsobem. Dívky vybízí k tomu, aby i o těchto věcech mluvily se svými polovičkami. Podívejte se na 4 autentická videa, která v pár minutách zbourají mýty o menstruaci, kterým jste možná věřili i vy.

Jak se cítí dívka, která dostane menstruaci poprvé?

Podle dotazovaných je prý překvapená z toho, co jí teče z rozkroku, nebo šokovaná, že je už dospělá. I takové odpovědi najdeš ve videích k nejnovější kampani značky Ria. Rovněž byli kluci konfrontováni s otázkou, zda se někdy dívce, například na základní škole, za „to“ smáli, no a reakce možná překvapí i tebe.  

Příručka pro kluky

Menstruace se netýká jen žen, a proto je důležité, aby ji společnost respektovala a nestyděla se o ní mluvit. Každá žena chce u sebe kluka, který jí rozumí úplně ve všem, a když je nejhůře, nebojí se jej poslat do obchodu po vložky.  

Na základě toho Ria napsala příručku s názvem MENstruace – kapka informací pro kluky, která vtipně a edukativně popisuje situace, které se ve školách k tomuto tématu neučí. Pro začátek si ji může každý kluk přečíst a trochu více porozumět tomu, co ženy prožívají každý měsíc. Napsaná je tak, aby byla dobře srozumitelná i pro chlapce a aby s tím s tím díky ní byli v pohodě.

Pro více informací klikej na web stránku Ria.

Domů
Sdílet
Diskuse