Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. května 2019 14:11
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Upratovači Mount Everestu už našli 4 mŕtve telá. Ich prácu vyčistiť najvyšší vrch sveta im komplikujú desivé nálezy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hora je posiata odpadom aj mŕtvolami.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Mount Everest patrí medzi najväčšie skládky odpadu na svete a rozhodne je tou najvyššie položenou. Patrilo by sa však, aby aspoň táto časť prírody ostala nezanesená hŕbami odpadkov, čo si už uvedomila aj nepálska vláda, ktorá na Everest poslala 14-členný tím upratovačov.

Tí už z hory stihli zniesť 3 tony odpadkov, pričom im pomáhajú aj helikoptéry. Ide najmä o plechovky, plastové či sklenené fľaše, stany, pokazenú horolezeckú výstroj či dokonca aj mŕtve telá, na ktoré pri upratovaní narazili.

Upratovači Mount Everestu už našli 4 mŕtve telá. Ich prácu vyčistiť najvyšší vrch sveta im komplikujú desivé nálezy
Zdroj: Mount Everest Cleaning Campaign

Predpokladá sa, že na Mount Evereste leží asi 300 mŕtvol a aj keď niektoré dokonca slúžia ako orientačné body, zvyšné sú prikryté vrstvou ľadu a snehu a ich objavenie rozhodne nie je príjemným prekvapením.

Štyri mŕtve telá prekvapili nepálsky čistiaci tím, ktorý má na starosti ešte ďalších 8 ton odpadu, s ktorým musí bojovať. Dohromady sa z hory odnesie až 11 ton neporiadku, no ďalších 30 tam ostane a hora tak stále nebude patriť medzi čisté.

Domů
Sdílet
Diskuse