Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2019 16:07
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Toto jsou nejdrsnější filmové matky, kterým se nevyplatí odmlouvat

Toto jsou nejdrsnější filmové matky, kterým se nevyplatí odmlouvat
Zdroj: Miramax
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Neodmlouvej, nebo zemřeš!

Druhá májová neděle patří jako každý rok našim maminkám. V tento den si připomínáme, co všechno pro nás naše mámy udělaly a kolik času a trápení je stála výchova i jen jediného dítěte. Nemluvě o tom, když je dětí více. Matky jsou v tomto případě jakýmisi „hrdinkami“ v rodinách, které neváhají pro své dítě udělat cokoli.

V rámci tohoto dne věnovaného ženské části rodičů jsme si pro tebe připravili článek o těch nejdrsnějších matkách v kinematografii. Mnohé z nich si sáhly až na dno svých sil, jen aby zajistily bezpečí pro své potomky. Některé z nich řeší problémy klidnou cestou, ale my se podíváme spíše na ty, které střílejí, bodají, sekají a občas přihodí i cool hlášku.

Paní Gumpová – Forrest Gump (1994, r. Robert Zemeckis)

Dokonalý příklad toho, co všechno je žena ochotna udělat pro své dítě. Paní Gumpová (Sally Field) v tomto úžasně upřímném filmu ztvárnila mámu Forresta Gumpa (Tom Hanks). Ta to už od narození svého chlapce neměla jednoduché, protože ho musela vychovávat sama a zároveň se starat o penzion, kde spolu bydleli. Jako každá matka, i ta Forrestova občas udělala menší či větší chybu, jako například, když dala svému dítěti jméno po zakladateli Ku Klux Klanu.

Jinak to ale byla velmi milá paní, která dobře věděla, že „život je jako bonboniéra,“ „pro hlupáka každý hloupý“ nebo že „člověk musí odložit minulost a až pak se může pohnout vpřed“. I když měl malý Forrest odmalička problémy ve škole kvůli svému slabému intelektu, byla jeho matka odhodlaná zajistit mu vzdělání za každou cenu. Jak to udělala, to je už druhá věc. Dokonalý příklad toho, že ani mámy nejsou perfektní, ale přesto jsou ochotné obětovat pro své děti všechno.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Paramount

Splendid – Mad Max: Fury Road (2015, r. George Miller)

Splendid (Rosie Huntington-Whiteley) byla jednou z žen vládce Citadely jménem Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne), kde žila v relativním luxusu, ale byla opakovaně znásilněna hrůzostrašným vůdcem gangu. Tato znásilnění vyústila do nechtěného těhotenství. I přesto se Splendid neváhala postavit nejprve Maxi Rockatanskymu (Tom Hardy) a později i samotnému Joeovi.

V jednom okamžiku se jí podařilo ochránit Furiosu (Charlize Theron), ale vzápětí zahynula pod koly auta. Jelikož byla Joeovou nejoblíbenější ženou, pokusil se Immortan zachránit svého nenarozeného potomka, ale zbytečně. Splendid však i přes vlastní smrti zůstává jednou z nejdrsnějších postav na filmovém plátně.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Warner Bros.

Meg Altman – Úkryt (Panic Room, 2002, r. David Fincher)

Fincher do hlavní role svého napínavého home invasion thrilleru obsadil Jodie Foster, přičemž její dceru si zahrála tehdy teprve 12letá Kristen Stewart. Do jejich domu se vloupali tři zloději ve snaze získat miliony dolarů ukryté ve speciální místnosti, tzv. panic room. Tu nechal v obydlí postavit majitel, záhadný milionář.

Místnost je vybavena různými bezpečnostními prvky a několika ochrannými zařízeními, ale zloději jsou připraveni dostat se k penězům za každou cenu. Máma i s dcerou nemají na výběr, a tak se skryjí dovnitř, přičemž se snaží odolat nebezpečným kriminálníkům. Jodie Foster zde jako matka bránící dva lidské životy předvádí mrazivý výkon.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Sony

Mildred Haynes – Tři billboardy kousek za Ebbingem (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017, r. Martin McDonagh)

Máme tu první ženský herecký výkon oceněný Oscarem v tomto seznamu. Frances McDormand se před dvěma lety představila v černé komedii Martina McDonagha s názvem Tři billboardy kousek za Ebbingem. Kromě toho, že snímek obdržel celý zástup ocenění, od ceny BAFTA přes Zlaté glóby až po Oscary, zde zazářili zejména herečtí představitelé. Woody Harrelson a Sam Rockwell byli nominováni ve stejné kategorii – nejlepší herec ve vedlejší roli – a za stejný film, což se nestalo od roku 1991 (Rockwell dostal Oscara).

Opět se vrátím k fantastickému výkonu McDormand, která zde ztvárňuje ženu jménem Mildred Haynes. Její dcera byla před časem znásilněna a zavražděna, ale policie na případ kašle a Mildred se tak rozhodla vést s místními muži zákona boj. Neústupná, tvrdohlavá a drzá, přesto lidská a chápavá. Takový byl charakter ženy, která se odmítala smířit s šedou zónou a na své cestě překročila mnoho hranic. Jednoduše řečeno, co by matka neudělala pro své dítě? Výjimečný počin.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Fox Searchlight

Charly Baltimore – Dlouhý polibek na dobrou noc (The Long Kiss Goodnight, 1996, r. Renny Harlin)

Akční thriller z pera scénáristy jménem Shane Black se točí okolo Samanthy Caine (Geena Davis) coby učitelky z malého města. Samantha má šťastný domov, přítele i malou dcerku, ale zlomový bod v jejím životě nastává v okamžiku, kdy zjistí, že trpí ztrátou paměti a nepamatuje si nic ze své minulosti. Společnost jí dělá Samuel L. Jackson jako soukromý detektiv Mitch Henessey, který jí má pomoci odhalit vlastní tajemství.

Režijně sice nejde o zrovna nejlepší provedení, to však neubírá na žádné z ostatních stránek filmu. Geena Davis je určitě jednou z nejlepších postav pečlivé matky, která bez mrknutí oka dokáže eliminovat kohokoliv, kdo se opováží zkřivit byť jen vlas na hlavě její dcery.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: New Line

Královna – Vetřelci (Aliens, 1986, r. James Cameron)

Pokračování legendárního sci-fi Vetřelec (1979) od Ridleyho Scotta nese název Vetřelci a postaral se o něj autor Terminátora, Titanicu či Avatara. Poté, co se Ripleyové (Sigourney Weaver) podařilo zabít Xenomorpha, se uložila na 60 let do hyperspánku na cestě vesmírnou lodí na Zem. Zanedlouho je však znovu povolaná na vesmírnou misi s cílem zjistit, co se stalo s pohřešovanými vojáky na zdánlivě opuštěné planetě.

V posledním aktu Vetřelců se Ripleyová pouští do boje s největší verzí Xenomorpha – Královnou. Ta produkuje vajíčka vesmírných nestvůr a přivádí na svět stovky děsivých monster. Tyto dvě „matky“ spolu svádějí boj na život a na smrt a vítězně z něj může vyjít jen jedna z nich. Takovou matku rozhodně nechce nikdo z nás, ať už je drsná, jak jen chce.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Fox

Evelyn Abbott – Tiché místo (A Quiet Place, 2018, r. John Krasinski)

Herecký kumšt předvedla ve filmu svého manžela (a zároveň i po jeho boku) britská herečka Emily Blunt. V netradičním hororu Tiché místo ztvárnila Evelyn, těhotnou matku a manželku, která musí ochránit svou rodinu před nebezpečnými monstry, zatímco nemůže vydat byť jen jediný zvuk.

Blunt svou roli zvládla s přehledem jako jedna z nejuznávanějších hereček světa. Její postava musela zvládnout mnoho náročných situací, jako například hřebík v noze, porod nebo brodění se vodou spolu s miminkem a jednou z nestvůr. Jednou z nejlepších scén filmu je ta, když Evelyn vezme do rukou brokovnici. My už se na to, co nám v Tichém místě 2 Emily předvede, velmi těšíme.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Paramount

Sarah Connor – Terminátor (The Terminator, 1984, r. James Cameron)

V roce 1984 musela čelit vražednému stroji z budoucnosti, zvanému Terminátor (Arnold Schwarzenegger). Přežila a dokonce se jí podařilo vychovat syna jménem John Connor, který o několik desetiletí později povede válku proti strojům. Řeč je o ženě s velkým Ž, Sarah Connor (Linda Hamilton).

Uplynulo pár let a Terminátor je zde opět, tentokrát v trochu jiné podobě, aby se pokusil zabít 10letého Johna Connora. Chlapcova matka tak udělá vše pro to, aby její dítě přežilo, přičemž je jí jedno, kolik rukou, nohou či krků při tom bude muset zlámat. Jméno Sarah Connor je synonymem slova badass. Nejblíže tuto ženskou hrdinku uvidíme v dalším Terminátorovi s podtitulem Dark Fate. Film k nám dorazí na konci října tohoto roku (více info v tomto vlákně).

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: TriStar

Marge Gunderson – Fargo (1996, r. Joel a Ethan Coenovci)

Podruhé Frances McDormand v našem seznamu a podruhé ve své další oscarové roli. Tentokrát si zahrála v bezchybné černé komedii svého manžela Joela Coena, a to jako těhotná policistka Marge Gunderson ze zasněženého zapadákova v Minnesotě. V městečku, kde se nikdy nic neděje, se stala vícenásobná vražda. Marge se snaží slepit kousky rozbité skládačky dohromady a pohled na ni nikdy nepřestává bavit.

Klasické coenovské humorné dialogy, všudypřítomná tísnivá atmosféra a nezvratný osud dělají toto dílo kultovním. Divák je v poslední třetině našponovaný k prasknutí a o hlavní postavu se vzhledem k jejím „stavu“ začne opodstatněně obávat. Gunderson se však i navzdory pokročilému stádiu těhotenství nebojí akce a je rozhodnuta vyřešit případ za každou cenu. Snímek inspiroval i úspěšný stejnojmenný seriál s Martinem Freemanem a Billym Bobem Thorntonem.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Gramercy

Beatrix Kiddo – Kill Bill (2003/2004, r. Quentin Tarantino)

Při myšlence na drsné filmové matky přijde jako první na mysl snad každému Uma Thurman alias Beatrix Kiddo alias Černá mamba alias Nevěsta v kultovce Quentina Tarantina Kill Bill. Známý příběh pomsty, která je nejlepší podávaná za studena. Přílohou jsou, jak jinak, useknuté končetiny, hlavy, stříkající krev a krabička cigaret Red Apples.

Tarantino se rozhodl vzdát poctu asijským filmům o bojových uměních právě prostřednictvím vlastního krváku nabitého hláškami, akcí, vybroušenými dialogy a ostrými noži. Natáčení bylo občas i nebezpečné a Quentin zapomínal na zdraví svých herců, ale výsledek hovoří za vše. „Ta žena si zaslouží svou pomstu.“

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Miramax

Animované bonusy

O matkách se v jistém smyslu dá říci, že jsou superhrdinky. Doslova a do písmene to ale platí o matce z Úžasňákových (2004). Řekněme si pravdu, asi neexistuje máma, která svým dětem udělá snídaně, vyběhne na nákup, mezitím zachrání svět před globální hrozbou a ještě stihne připravit i oběd.

A ať je již tvá máma jakkoli cool, nikdy zřejmě nebude krotitelkou draků. To je případ Valky z animáků Jak vycvičit draka 2 (2014) a 3 (2019). Dlouho si o ní mysleli, že zemřela, ale jak jsme zjistili v druhém filmu volně založeném na knize od spisovatelky Cressidy Cowell, opak je pravdou.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Buena Vista/Fox
 

Bonus: matka! (mother!, 2017, r. Darren Aronofsky)

Biblická alegorie rozpoutala na premiéře hotové šílenství. Diváci se rozdělovali na dva tábory, kdy jedni dílo chválili do nebes, no a ti druzí ho označovali negativními přívlastky. Film je o manželském páru, tvořeném Jennifer Lawrence a Javierem Bardemem. Na první pohled jde o idylickou dvojici, ale věci se začnou nepěkně vyostřovat, když k nim do domu zavítá nečekaná návštěva.

Lawrence zde představuje „matku Zemi“ a Bardem hraje Boha, který jí nikdy nemá dost. I když možná nejde o právě nejběžnější obraz matky, Lawrence do role vnáší něco nadpozemského. Navzdory všem svým snahám o netradiční pojetí známého příběhu ze Svatého Písma si režisér Aronofsky, Jennifer Lawrence a Javier Bardem vysloužili každý po jedné nominaci na Zlatou malinu.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Paramount
Domů
Sdílet
Diskuse