Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2019 16:34
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Až 86 procent Čechů považuje ochranu před terorismem za nejdůležitější téma eurovoleb

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Evropské volby zajímají jen málokoho v Česku. Ti, kteří chtějí volit, zase pokládají teroristické útoky za hlavní téma voleb.

Češi za nejdůležitější téma nadcházejících eurovoleb považují ochranu před teroristickými útoky.

Krom toho pokládají za klíčový konec daňových rájů, obranu lidských práv a demokracie či ochranu životního prostředí. Ta je důležitá pro čtyři z pěti českých voličů.

Data vyplývají z průzkumu společnosti Ipsos MORI, kterého se zúčastnily dva tisíce potenciálních českých voličů mezi 18 a 65 lety.

Z českých respondentů považovalo 69 % za prioritu nadcházejících voleb do Evropského parlamentu klimatické změny. Alarmujícím faktem ovšem je, že vůbec nejdůležitější téma eurovoleb je pro nás ochrana před teroristickými útoky (důležitost tomuto tématu přičítá 86 % respondentů).

Od Sametové revoluce přitom na našem území došlo jen ke dvěma teroristickým útokům. První proběhl v roce 1990 na Staroměstském náměstí, kdy neznámý útočník odpálil trubkovou bombu a zranil 18 lidí. Další se odehrál v roce 2017, kdy pomatený důchodce Jaromír Balda nastražil na vlakové koleje padlé strom, aby vyvolal strach z muslimů. 

Přestože se nás tento problém bezprostředně netýká, je pro nás klíčový. Jak prozradil serveru iROZHLAS ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM Martin Buchtík: „O informace o Evropské unii se lidé moc nezajímají. Když už na nějaké narazí, tak jsou pro ně složité, nezáživné, plné mystifikací. Většina populace si o Evropské unii jako o tématu vůbec nepovídá.“

Domů
Sdílet
Diskuse