Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. května 2019 19:35
Čas čtení 12:11
Jakub Paulík

Vladimír Furdík: Night King měl sedět na Železném trůnu, Daenerys byla od začátku tak trochu bláznivá (Rozhovor)

Vladimír Furdík: Night King měl sedět na Železném trůnu, Daenerys byla od začátku tak trochu bláznivá (Rozhovor)
Zdroj: Refresher
REFRESHER
Uložit Uložené

Zkušený kaskadér Vladimír Furdík si slávu z Game of Thrones určitě neužívá a raději se věnuje své rodině a práci na zahradě.

Se Slovákem Vladimírem Furdíkem, známým ze seriálu Game of Thrones, jsme během rozhovoru probrali jeho vztahy s členy seriálového štábu, negativní vliv slávy na jeho soukromí a také důvody, proč se na určitý čas stáhl ze sociálních sítí.

Vladimír Furdík nám během události Orange Y-Games a VÚB Y-Con v Bratislavě stihl popsat i skromnou povahu Kita Haringtona nebo důvody, pro které si z natáčení vzal masku Night Kinga. Usměvavý představitel Nočního krále prozradil i to, že jeho postava měla původně při boji o Winterfell zabít množství rytířů a vysvětlil nám, z jakého důvodu by se chtěl místo kaskadérství věnovat chovu slepic a slimáků.

„Veď Daenerys je dcérou Šialeného kráľa. A keď som videl, ako tú postavu hrala, bolo to vidno. Podľa môjho názoru nebola nikdy kladnou postavou. Osobne mi prišla ako taká pyšná princezná,“ konstatoval Vladimír.

V tomto článku si přečteš:
  • O vztazích Vladimíra Furdíka s Maisie Williams či Kitem Haringtonem
  • Z jakého důvodu nemá maska Night Kinga pro Vladimíra Furdíka žádnou citovou hodnotu
  • Preč nesvedl Night King boj s Jonem Snowem či jinými hrdiny
  • Na jakých projektech bude Vladimír Furdík dále pracovat a či mezi ně patří i spin-offy Game of Thrones
  • O nešťastné příhodě z Instagramu, kvůli které si zrušil sociální sítě
  • Jak vnímá negativní odezvu na 8. sérii Game of Thrones
  • O pádu, při kterém téměř přišel o život
  • Proč zvažuje jako alternativní povolání chov slepic a slimáků

Vladimír Furdík (Rozhovor)
Vladimír Furdík (Rozhovor) Zdroj: Refresher

V jednom ze zahraničních rozhovorů jste Maisie Williams označil za svou velmi dobrou přítelkyni. Jste s ní v kontaktu i po skončení natáčení?

Nie, nie sme v kontakte. Mal som možnosť pripravovať jej bojové scény, ako napríklad boj proti Brienne, a môžem povedať, že sme priatelia, ale neudržujeme kontakt. Jedine tak na Instagrame, keď mi občas pošle nejakú správu, ale inak to nie je intenzívne. No dúfam, že sa ešte niekedy v živote uvidíme.

Udržujete kontakt s někým ze štábu?

Iba s tímom kaskadérov.

A s herci?

Veľmi nie. My sa stretávame skôr na takýchto akciách ako Comic-Con. Vtedy sa máme možnosť vidieť a pokecáme.

Jak jste během natáčení vnímal Kita Haringtona, který ztvárňoval Jona Snowa?

Kit je super človek. A hlavne skromný. Nehrá sa na žiadnu veľkú hviezdu a keď mu vymyslím nejakú scénu, tak sa ju nesnaží zmeniť podľa svojho gusta, ale urobí to, čo mu človek povie.

Tak táto maska má určitú hodnotu. Keď si pozriete, že niekto po 30 rokoch predáva predmet zo Star Warsu, sú to obrovské sumy.

Označil byste ho i za dobrého šermíře?

Určite, má talent. Upravil by som u neho niektoré veci, ale rozhodne je talentovaný.

Kdo z Game of Thrones je podle Vás nejlepší šermíř?

Ťažko povedať. Nikto nie je najlepší. Ani ja (smiech).

Kolik kaskadérů tvořilo tým Game of Thrones?

Keď zhrniem 8. sériu, tak sme začali dvaja až traja. Postupne sa to navýšilo na osem ľudí, ktorí pripravovali všetky scény. A keď bolo treba viac ľudí, pozvalo sa ďalších 20 až 30 kaskadérov a potom sme ich poslali domov. Čiže podľa situácie. Ale väčšinu času som to bol ja, jeden Bulhar a dvaja asistenti koordinátora a koordinátor.

A potom mi moja manželka kvôli tejto postave povedala, že zo všetkých zlých chlapov, ktorých som stretla, si ty ten najlepší.

V čem se Vaše práce kaskadéra pro Game of Thrones odlišovala od práce herce?

Make-up.

Jen tím?

Pozrite sa, keď je niečo na pľaci náročné, tak hovorím ostatným, že ráno tam ideme a večer sa vrátime domov. A čo sa udeje medzi ránom a večerom, to už predsa nejako prežijeme.

Kolik trvala práce na make-upu?

5 až 6 hodín.

Podle jednoho z rozhovorů jste si na památku z natáčení vzal masku Night Kinga. Proč právě tento suvenýr?

Tak táto maska má určitú hodnotu. Keď si pozriete, že niekto po 30 rokoch predáva predmet zo Star Warsu, sú to obrovské sumy. A možno, že táto maska bude mať určitú cenu pre moje deti.

Vladimír Furdík (Rozhovor)
Vladimír Furdík (Rozhovor) Zdroj: Refresher

Čili nemluvíme o žádné citové hodnotě?

Nie, určite to pre mňa nemá citovú hodnotu.

Doporučeno
Pavel Kacerle pracuje pro Marvel. V domě Roberta Downeyho Jr. cvičil kung-fu a na Asgardu pracoval 15 hodin denně (Rozhovor) Pavel Kacerle pracuje pro Marvel. V domě Roberta Downeyho Jr. cvičil kung-fu a na Asgardu pracoval 15 hodin denně (Rozhovor) 6. května 2019 14:49

Když se zaměříme na schopnosti Vaší postavy, uměl byste s oštěpem trefit vzdálený objekt, nebo v seriálu šlo vysloveně o dovednosti Night Kinga a práci trikařů?

Musel som hádzať športovým oštepom do jedného bodu, takže isté zručnosti mám.

A teraz bola otázka, že čo dáme vlastne preč. Takže museli dať preč bitku Night Kinga, bitky White Walkerov.

Vy jste stejně jako Emilia Clarke a Kit Harington létal na drakovi, který byl vlastně velkým mechanickým býkem. Kit Harington označoval tyto scény za problematické a údajně si tedy při jejich natáčení skřípnul své mužské partie. Jak se létalo Vám?

Emilia tie scény v 8. sérii točila skoro pol mesiaca. Musela ráno prísť, večer odísť, no a stále robila to isté, pričom tá scéna trvala možno 5 sekúnd. Ja som ale nemal nejaké veľké problémy. Možno teda keď to porovnám s Emiliou, tak by som niečo našiel.

Ona totiž zväčša lietala na drakovi plynulo, nerobila nejaké bláznivé veci. Kit a ja sme bojovali. A to aj v momente, keď ste nás na drakoch nevideli. Stále sme na tom drakovi boli. To je, ako keď si sadnete na mechanického býka, tak s vami jazdí hore dole a vy musíte s touto konštrukciou splynúť. Čiže rozumiem tomu, že Kit mal takéto problémy (smiech).

Ale našťastie tam bol istý vojak, ktorý mi spravil intubáciu, strčil mi nejakú hadičku do žalúdku či do pľúc. Že to má vraj z vojny a podľa jeho názoru to prežije jeden z desiatich ľudí.

V redakci jsme se shodli na tom, že Vám role Night Kinga opravdu skvěle sedla a mrzelo nás, že jste nedostal více prostoru i v 8. sérii. Jak jste vnímal Night Kingovo zavraždění? Nedoufal jste spíše v nějaký větší souboj s Jonem Snowem?

Zakončenie, ktoré ste videli, bolo nutné, pretože inak by ten diel trval dve a pol hodiny. Keď sa plánovala epizóda, tak sme sa podľa kalkulácií v scenári dostali k 130 minútam. A teraz bola otázka, že čo dáme vlastne preč. Takže museli dať preč bitku Night Kinga, bitky White Walkerov a podobne. Pretože ten diel by sme nikdy nenatočili. Takže bohužiaľ, boli sme ochudobnení o niektoré scény, ktoré tam mali byť, ale HBO ich nemohlo natočiť.

Čili místo určitých scén, které jsme viděli, mohla být scéna s bojem Night Kinga.

Áno, ale pre nich nemalo zmysel, aby Night King bojoval.

A s kým měl původně bojovat?

Mal ísť cez bojisko a zabíjať každého, kto na neho nabehne. Takže mal v podstate cestou k Branovi zabiť asi 15 ľudí.

I nějakého hlavního hrdinu?

To pokiaľ viem nie, ale však neskôr dal jedného dole, nie?

No ano, pouze jednoho.

Však to stačí (smiech).

Tak Theonova smrt se blížila dlouhou dobu a byla zasloužená.

A už som bol blízko ďalšieho, ale potom prišla Arya... a sakra! (smiech)

Tato scéna byla údajně dosti náročná na natáčení.

Bola náročná v tom zmysle, že som ju musel chytiť pod krk a ona bola na lankách. No a keď v tej chvíli urobíte zlý pohyb, tak si môže natiahnuť krk alebo sa stane horšia vec. Takže som si musel dávať pozor, aby sa jej nič nestalo.

Ja som si zrušil Facebook, pretože som tam mal veľmi veľa fotiek rodiny. Potom som mal Instagram, ale urobil som jednu chybu. Niekto z Turecka žiadal, aby som jeho matke zablahoželal po turecky. 

Dostal jste kvůli natáčení scén s Night Kingem i nějaký rychlý kurz herectví?

Nebolo treba. U mňa to bolo tak, že mi niekto volal v momente, keď som šóferoval. Bola mi ponúknutá práca, ale veľmi som nepočul, čo mi vraví, iba som započul, že tam bol nejaký King či čo, tak som tú prácu zobral. Na 4 mesiace som mal teda prácu kaskadéra a zároveň pozíciu herca. Absolútne som však nemal potuchu o tom, kto je Night King. Po troch mesiacoch kaskadérskych scén mi povedali, že idem natáčať scény s Night Kingom.

Až potom som si uvedomil, že to je jedna z tých záporných postáv. Ja som Night Kinga robil až od 6. série, predtým na tom pracoval iný herec. Túto rolu som mu teda prebral. Z akého dôvodu? To neviem. Ale prijal som to. Aj keď som do poslednej chvíle nevedel, kto to je. A potom mi moja manželka kvôli tejto postave povedala, že zo všetkých zlých chlapov, ktorých som stretla, si ty ten najlepší. (smiech)

Vladimír Furdík (Rozhovor)
Vladimír Furdík (Rozhovor) Zdroj: Refresher

Nebyl na Vás naštvaný, že jste mu přebral práci?

Tak tam bol hlavne nejaký dôvod. Buď to bolo tým, že nemohol nosiť ťažké kontaktné šošovky, alebo sa nemohol v tom čase dostaviť na pľac. Pred rokom som mu mal robiť dabléra na jednom filme v Španielsku, ale potom to odriekli. Ale ja ho jedného dňa stretnem a spýtam sa ho na to.

Stihl jste u Game of Thrones pracovat i na jiných projektech?

Nie, robil som iba na Game of Thrones. Posledná séria bola práca zhruba na 11 mesiacov.

Byl jste za tu dobu i s rodinou?

Ale áno, Belfast nebol veľmi ďaleko. Takže rodina prišla za mnou alebo ja som letel domov.

Budete jako kaskadér pracovat i na připravovaných spin-offech ze světa Game of Thrones? Pokud to tedy můžete potvrdit.

(Smích a odmlčení s úsměvem).

Beru to tak, že mlčení je souhlas.

(Opětovný smích a další mlčení, které si každý čtenář může vysvětlit po svém).

O jakých jiných projektech, na kterých budete pracovat, nám můžete říct?

Už 9 mesiacov pracujem na Witcherovi ako choreograf.

Máte v rámci práce na bojových scénách nějaký kurz?

Nie, filmový biznis ma vycvičil. Ja som od svojich 15 rokov pri filme, takže človek sa naučí. V živote som nerobil žiadne kung-fu či niečo podobné. Ani nie som rád, ak príde herec, ktorý má takéto skúsenosti, pretože sa ťažko odučí veci, ktoré sa naučil v tomto športe.

Když Vás například při natáčení Království nebeského udeřil Orlando Bloom, také šlo zřejmě o problematické natáčení.

Orlando, to bola tiež epizóda (smiech). Hovorím mu, že trikrát ma udrieš do krku a potom umriem. Tu mám chránič a sem musíš tvoje rany smerovať. A on ma trafil tak šesť či sedemkrát a pod chránič. A to bola taká črepina z džbánu, ktorá mala mäkký koniec. Ale zvyšok bol tvrdý, takže ten mäkký koniec veľmi nepomohol v tom, aby ma ochránil.

S Orlandem jste ještě v kontaktu?

Nie. Ja sa nejako nesnažím udržiavať kontakty alebo si nevymieňam maily na štýl, že budeš mi chýbať a chcem ťa vidieť. Skôr daj mi pokoj (smiech). Ale je pár takých ľudí. Napríklad s Markom Strongom si napíšem niekoľko mailov. Ale žiadne blízke kamarátstva. Ja nemám čas (smiech). Mám prácu a potom som s rodinou a musím byť doma, okopávať okolo záhrady, prenášať kamene z bodu A do bodu B a podobne.

Mohl byste říct, že jste se jako kaskadér v rámci práce na Game of Thrones posunul dál, nebo jste jen zúročoval všechny roky v branži?

Človek sa vždy naučí niečo nové. Každá robota prinesie čosi viac.

Nějakou dobu poté, co jsme o Vás jako první u nás před třemi lety psali, že ztvárňujete Night Kinga, jste si zrušil své sociální sítě. Stál za tím mediální tlak, nebo něco jiného?

Ja som si zrušil Facebook, pretože som tam mal veľmi veľa fotiek rodiny. Potom som mal Instagram, ale urobil som jednu chybu. Niekto z Turecka žiadal, aby som jeho matke zablahoželal po turecky. Tak som teda zablahoželal, ale blahoželanie som zle preložil. O 2 týždne na to mi niekto z Turecka na Instagrame napísal, že či viem, čo som povedal. Ten pán mi to preložil a musím povedať, že to bolo niečo hrozné. Tak v tej chvíli som si zrušil Instagram. A neskôr som sa znova prihlásil, pretože ma moja dcéra prehovorila, že aby som sa venoval fanúšikom.

Tak som sa ešte na posledný moment snažil dopadnúť na iné miesto, lebo keby sme padli na seba, tak si ublížime.

A teď jste naopak začal poměrně často přidávat nové příspěvky. Baví Vás taková forma komunikace se svými fanoušky? Nebo jde jen o propagaci Game of Thrones v rámci smlouvy s HBO?

Práve naopak, takéto príspevky nesmiem veľmi pridávať a naopak musím byť opatrný, aby som nepridal nejaký spoiler. Lebo sa ľahko môže stať, že mi HBO jedného dňa napíše, aby som sa pozrel do zmluvy, ktorú som podpisoval. Ale zatiaľ sa našťastie nikto neozval. A teraz dokonca uvažujem, že využijem Instagram na to, aby som vzdelával hercov, ktorí sa dostanú neskôr pod moje ruky. Aby sa naučili pohybovať pred kamerou. Týmto spôsobom plánujem ukázať behind the scenes, že čo to vlastne všetko obnáša.

Vladimír Furdík (Rozhovor)
Vladimír Furdík (Rozhovor) Zdroj: Refresher

Zdá se, že Vás kaskadérská práce velmi naplňuje. Neuvažoval jste ale nad tím, že byste dal šanci i herecké kariéře?

Nezvažujem to a nikdy som to nezvažoval, pretože to je veľmi ťažké.

A samozřejmě se herci musí potýkat i s negativní stranou slávy. Jak ji zvládáte Vy?

Ako to zvládam? Pozrite, teraz som takto vystretý... A hovorím si, už nech to skončí (smiech).

Už ať jste doma, že?

Jasné. Úprimne to zo mňa vysáva energiu. Takže nezávidím tým slávnym hercom, ktorí majú na takéto udalosti svojich agentov, a ten im musí povedať, že s kým, ako, kedy, prečo môžu robiť. S kým rozhovor áno a s kým nie.

 
Jak vnímáte negativní odezvu diváků na poslední sérii, která je nejhůře hodnocenou sérií ze všech?

To sa očakávalo. Nikdy nebudete mať len pozitívnu odozvu. A vždy sa bude ozývať najmä tábor, ktorý je nespokojný. A čo vlastne ľudia očakávajú? Veď Daenerys je dcérou Šialeného kráľa. A keď som videl, ako tú postavu hrala, bolo to vidno. Podľa môjho názoru nebola nikdy kladnou postavou. Osobne mi prišla ako taká pyšná princezná.

Kdo by si podle Vás zasloužil sedět na Železném trůnu?

No ja (smiech). Ja som povedal režisérovi, že Daenerys to vyhrá, ale zničí celú krajinu. Potom si sadne na trón a vtedy prídem na poslednú chvíľu ja a tak by to skončilo.

To zní super, osobně se mi to líbí.

Ale nepredal som to, bohužiaľ. Asi preto, že som si pýtal veľa peňazí (smiech).

Mohl byste Game of Thrones označit za Vaši nejnáročnější a největší kaskadérskou zkušenost?

Bolo to veľmi náročné, pretože sme robili napríklad scénu, kde horelo asi 20 ľudí. A ja som bol jeden z nich. Alebo sme horeli, keď sa padalo z výšky 80 metrov. Náročné to bolo aj na podnebie. Lebo v Írsku strašne veľa prší. A či už pršalo alebo nie, museli sme pracovať. Keď na Slovensku začne pršať, tak sa všetci schovajú pod stan a čakajú. Takže určite to bolo náročné hlavne z hľadiska počasia.

Krvácal som z uší a sanitka bola naozaj ďaleko. Trvalo asi hodinu kým sa ku mne dostala. A doktorka, ktorá ma zachraňovala, absolútne nevedela, čo má robiť.

Když si vezmeme scénu, kde hořel malý Jon Umber, daný záběr působil skutečně nebezpečně. Konkrétně v této scéně byl přítomen kaskadér Paul Lowey. Vaši společnou fotografii jste nedávno dal i na Instagram.

V tej chvíli bol ale veľmi dobre ochránený. Bezpečnosť bola na pľaci vždy prvoradá.

Čili to není tak nebezpečné, jak se zdá?

Osobne si myslím, že to je jeden z najľahších kaskadérskych výkonov. Ale iba pre ľudí, ktorí sa dokážu ovládať. Že nedostanú klaustrofóbiu. Lebo ak sa vám to stane, ohrozíte ľudí vo svojom okolí. Keď vás dajú do tej ochrannej masky, to je ako keby vás strčili do malej miestnosti a ešte vás zapálili. Ale pre mňa to je v podstate hračka.

Do jakého největšího extrému jste se jako kaskadér dostal?

Bola to scéna v Kráľovstve nebeskom, keď sme šiesti horiaci padali z veže z desiatich metrov. Traja padali na jednu stranu a traja na druhú stranu. A ako sme mali pod sebou postavené krabice, tak sme si určili body na dopadnutie. Ja som išiel tretí, a teda posledný z prvej skupiny. Ale keď som už išiel padať, tak som postrehol, že jeden chlap padol na môj bod. Tak som sa ešte na posledný moment snažil dopadnúť na iné miesto, lebo keby sme padli na seba, tak si ublížime.


Měl jste za poslední léta nějaké menší či větší zranění?

Veľký úraz sa mi stal v roku 2000, kedy som padol na Malte z rebríka, zle som odhadol bod a dopadol som na kraj krabice a otvoril som si lebku. Krvácal som z uší a sanitka bola naozaj ďaleko. Trvalo asi hodinu, kým sa ku mne dostala. A doktorka, ktorá ma zachraňovala, absolútne nevedela, čo má robiť. Zastavila mi krvácanie a to sa nemá robiť. Ale našťastie tam bol istý vojak, ktorý mi spravil intubáciu, strčil mi nejakú hadičku do žalúdku či do pľúc. Že to má vraj z vojny a podľa jeho názoru to prežije jeden z desiatich ľudí. Takže to bola najhoršia vec.

Vladimír Furdík (Rozhovor)
Vladimír Furdík (Rozhovor) Zdroj: Refresher

Neuvažoval jste kvůli takovému riziku, že necháte kaskadérského povolání?

Nie, väčšinou som uvažoval, že to nechám kvôli tomu, lebo ma niekto z produkcie či réžie naštval. Ale ja už neviem nič iné robiť. Takto pracujem 35 rokov, tak čo mám iného robiť? (smiech) Možno, že si kúpim sliepky a pôjdem na dedinu. Čiže pomaličky plánujem.

Čili alternativou je pro Vás chov slepic?

Alebo slimákov.

Proč slimáků?

Lebo vám neutečú (smiech). Máte 2x2 ohradu a predávate ľuďom slimačie mäso.

Tak snad se k tomu jednoho dne dostanete. A když se vrátíme ke Game of Thrones, co Vám bude na seriálu nejvíce chybět?

Ľudia. Tam bolo veľmi príjemné prostredie.

Zmíněný režisér či producent, který vás rozzlobil, nebyl ze štábu Game of Thrones, že?

Nie, nie (smiech). Ale to sa veľakrát dostanete do situácie, že vás niekto naštve. Môže to byť niekto od make-upu alebo asistent, skrátka ktokoľvek.

Máte nějaký kýžený filmový či seriálový projekt?

Jasné. Chcel by som ísť robiť do Ameriky kovbojku. Ľahká košeľa, nohavice, revolver. Strieľanie a žiadne šermovanie.

Šermování Vás unavuje?

To je jedno z najťažších vecí na filmovaní. Aspoň teda podľa mňa.

A máte i nějaké nabídky na kovbojku?

Kiež by (smiech). Však kamaráti povedali, že príd do Ameriky a budeš mať robotu. Len nemám čas.

A můžete nám říci i příklad tvůrce, se kterým byste chtěl pracovat?

Veľmi dobre sa mi pracovalo s Guy Ritchiem. Keby som s ním mohol robiť Sherlocka Holmesa, tak to by bolo super.

Plánujete i do budoucna pracovat na marvelovkách?

Keď mi dá niekto robotu, tak áno.

A máte k nim dobrý vztah?

Je mi to jedno (smiech).

Čili práce jako práce? Ale určitě máte i film, který jste si užíval také z obsahového hlediska jako fanoušek.

Určite Troch mušketierov. Tých sme točili v roku 1993 a pracoval som na nich s Kieferom Sutherlandom a Charliem Sheenom.

Domů
Sdílet
Diskuse