Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2019 19:18
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Pražští policisté obvinili prvního člověka ze schvalování teroristického útoku na mešity. Hrozí mu až 15 let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za schvalování březnových útoků hrozí obviněnému pět až patnáct let vězení.

Kvůli schvalování březnových teroristických útoků na Novém Zélandu již padlo první obvinění. Informoval o tom server Deník N, podle jehož informací se policie zabývá i několika dalšími případy, kdy lidé prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích vyjadřovali podporu pravicovému radikálovi, který v tamních mešitách zastřelil na pět desítek lidí

Až 15 let vězení

„Potvrzuji, že pražská policie v jedné věci zahájila trestní stíhání osoby pro zločin podpory a propagace terorismu,“ řekl pro Deník N žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Dotyčné osobě nyní hrozí pět až patnáct let za mřížemi nebo také propadnutí majetku.

Není to však jediný případ, kterým se vyšetřovatelé zabývají. „Policie vede prověřování kvůli čtyřem příspěvkům, kterými měla být naplněna skutková podstata zločinu podpory a propagace terorismu. O tom, zda bude zahájeno trestní stíhání, či věc bude vyřízena jiným způsobem, nebylo doposud rozhodnuto,“ uvedl dále Bílý. 

Ilustrační obrázek

Pražští policisté obvinili prvního člověka ze schvalování teroristického útoku na mešity. Hrozí mu až 15 let

„Stále probíhá analýza jednotlivých vyjádření. Jde o takřka mravenčí práci, kdy specialisté z protiextremistického oddělení vyhodnocují obrovské množství dat a dávají je do jednotlivých souvislostí,“ vysvětlila Andrea Zoulová, mluvčí pražské policie. 

50 mrtvých

K teroristickému útoku došlo 15. března ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch. O život přišlo 50 nevinných lidí, dalších přibližně 50 bylo zraněno. Ze zločinu, který je označovaný jako největší masový útok v historii Nového Zélandu, byl obviněn 28letý australský občan a pravicový extremista Brenton Tarrant.

„Dostali ochutnat vlastní medicínu“ nebo „dobře jim tak“, zněly některé reakce Čechů na útok. Další si můžete přečíst například v tomto článku. Jak je však vidět, policie podobné příspěvky nebere na lehkou váhu a je množné, že k prvnímu obviněnému se postupně přidají i další.

Domů
Sdílet
Diskuse