Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2019 0:30
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je romantickým dramatem s úchvatně omlazeným a zestárlým Bradem Pittem

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je romantickým dramatem s úchvatně omlazeným a zestárlým Bradem Pittem
Zdroj: BBC Films
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, na co by ses podíval? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých projektů, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008, režie: David Fincher)

Možná to zní neuvěřitelně, ale David Fincher získal svou první oscarovou nominaci v kategorii Nejlepší režie až za snímek The Curious Case of Benjamin Button. Ten vychází z povídky od autora jménem F. Scott Fitzgerald a vypráví příběh sympaťáka Benjamina Buttona (Brad Pitt), který se zamiluje do Daisy (Cate Blanchett).

Hlavní hrdina však namísto stárnutí postupem času mládne. A přestože ho tato zvláštní skutečnost zpočátku těší, později se v jeho vztahu ukáže jako nemalá překážka. Koneckonců, prožívat svůj život opačným směrem než jeho pomalu stárnoucí láska není tak úplně normální.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je výborným filmem, který okamžitě zaujme úchvatnými digitálními triky, ktreé si mistrovsky hrají s vizuálem Brada Pitta. Příběh i přes vydatnou stopáži pěkně plyne, herci jsou skvělí a díky Fincherovu nezaměnitelnému talentu tě film dostane i prvotřídním řemeslem. Jde o intimní, citlivé a promyšlené romantické drama, které bys určitě neměl vynechat. 8,5/10

Dušan Šutarík – The Falling (2014, režie: Carol Morley)

Občas se stane, že narazíš na film, o kterém jsi dosud neměl ani tušení a dostaneš pořádně silný zážitek. Mně se to nedávno stalo se snímkem The Falling z roku 2014, který v našich končinách pravděpodobně mnoho lidí nevidělo.

Příběh nás zavede do roku 1969 do dívčí školy s přísnými pravidly. Studentky zde začnou po traumatické události vykazovat symptomy záhadné choroby. The Falling je velmi zvláštní film, který si žádá klid, čistou mysl a ochotu přemýšlet. Mnozí diváci budou jistě zmateni a nebudou vědět, o čem měl celý film vlastně být.

Do jisté míry si na tuto otázku budeš muset odpovědět sám. Jde však o atmosférický, herecky fantastický (Maisie Williams, Florence Pugh) kousek, který zobrazuje dospívání z temnější stránky a který sedne spíše milovníkům nezávislé či artové tvorby. Pokud do této skupiny patříš, rozhodně se vyplatí dát filmu šanci. 9/10

Šimon Kucka – Zuřící býk (Raging Bull, 1980, režie: Martin Scorsese)

Skutečný příběh newyorského boxera Jakea LaMottÿ se rozhodl natočit mistr filmového umění jménem Martin Scorsese. K rozhodnutí vyprávět příběh Zuřícího býka dopomohl Martymu jeho dobrý kamarád a spolupracovník Robert De Niro, který zároveň i ztvárnil hlavní postavu ve filmu. Na konci 70. let měl totiž Scorsese velké problémy s drogami, což ho v jediné chvíli dostalo do nemocnice, přičemž jeho zdravotní stav byl kritický.

De Niro ho každodenně navštěvoval a jednou mu přinesl knihu o jakémsi Jakeu LaMottovi s přezdívkou Zuřící býk. Herec svého nemocného přítele přemluvil, aby knihu proměnil na film, což se nakonec i stalo a Scorseseho kariéra i zdraví byly zachráněny. Jake LaMotta byl Američanem s italskými kořeny, skvělým boxerem, ale i násilníkem a hrubiánem. Scorsese zde zachycuje každý aspekt života LaMotty, ať už je jakkoli surový a pravdivý.

Joe Pesci (Goodfellas, Kasino) hraje jeho bratra s velmi podobnou povahou. Režisér zde poukazuje na sebedestruktivní chování jednotlivce a jeho neschopnost změnit lidskou povahu či osud. Brilantní kamera, nezapomenutelná hudba, fantastický scénář Paula Schradera (Taxikář, Poslední pokušení Krista) spolu s režií velikána z Little Italy dělá ze Zuřícího býka nejlepší boxerský film všech dob. 10/10

Domů
Sdílet
Diskuse