Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2019 11:04
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rodiče krmící své děti jen veganskou stravou by měli být stíháni, prohlásili lékaři v Belgii

GASTRO
Uložit Uložené

Královská akademie zveřejnila svůj odborný posudek.

Belgická lékařská královská akademie před pár dny zveřejnila oficiální posudek, ve kterém úřadům doporučuje, aby byli rodiče vychovávající své děti na čistě veganské stravě stíháni, informoval The Telegraph.

V minulosti se v belgických školách objevilo několik případů omezeného veganského jídelníčku mezi dětmi v nízkém věku, které naneštěstí skončily vážnými zdravotními problémy či smrtí, a tak regionální úřady požádaly královskou akademii, aby jí lékaři vypracovali odborný posudek.

Rodičia kŕmiaci svoje bábätká vegánskou stravou by mali byť trestne stíhaní, vyhlásili lekári v Belgicku
Rodičia kŕmiaci svoje bábätká vegánskou stravou by mali byť trestne stíhaní, vyhlásili lekári v Belgicku Zdroj: Pixabay

Akademie v posudku říká, že nutit své děti konzumovat výlučně veganskou stravu, je neetické, protože taková dieta může být vhodná pouze za stálého monitorování ze strany lékařů, pravidelných krevních testů a vitamínových doplňků. Nicméně, akademie konstatuje, že takovou komplexní péči o dítě většina rodičů nedokáže poskytnout, a tak pokusy o veganskou stravu obvykle ohrožují zdraví svých ratolestí.

Omezená dieta může podle lékařů negativně ovlivnit organismus dítěte zejména v období rychlého růstu, což může způsobit trvalé následky. Veganská dieta bez patřičného odborného dohledu je podle akademie nevhodná pro nenarozené děti, děti, teenagery a taky těhotné ženy. Z posudku vyplývá, že pokud belgické úřady narazí na takový případ, rodiče mohou čelit až dvouletému trestu odnětí svobody a vysokým pokutám.

Na druhé straně, zastánci veganské diety svůj jídelníček obhajují. Zástupci organizací PETA či The Vegan Society uvedli, že promyšlená veganská dieta je pro malé děti nejlepší možností, a tak bude záležet na individuálních případech, které belgické úřady odhalí.

Domů
Sdílet
Diskuse