Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2019 11:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Přes týden už lidé šňupou skoro stejně jako přes víkend, zjistili v Londýně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zajímavá analýza odkrývá tajemství užívání drogy v britské metropoli.

Odborníci z londýnské univerzity King's College nedávno analyzovali tamní odpadní vody, ve kterých zjišťovali přítomnost kokainu. Forenzní analytici pracující na studii byli výsledky mírně zaskočeni, protože vzorky naznačují, že za posledních 5 let se v Londýně míra užívání kokainu více než zdvojnásobila, upozornil The Independent.

Svědčí o tom údaje z roku 2011, kdy vědci našli v odpadních vodách koncentraci kokainu 392 miligramů na 1000 obyvatel na den, zatímco v roce 2019 se koncentrace zvýšila na 900 miligramů na 1000 obyvatel na den.

Cez týždeň už ľudia fúkajú rovnaké množstvo kokaínu ako počas víkendu, zistili v Londýne
Cez týždeň už ľudia fúkajú rovnaké množstvo kokaínu ako počas víkendu, zistili v Londýne Zdroj: Wuestenigel/Flickr

Když odborníci přepočítali své výsledky na člověka, zjistili, že v Londýně užívá kokain každý den 1 z 50 lidí. Možná to nezní jako velké množství, avšak v obrovské metropoli, jakou britské hlavní město nepochybně je, se počet lidí závislých na této droze nebezpečně zvyšuje.

Ba co víc, Londýn je jedním z pěti evropských měst, kde se kokainu užívá nejvíce, společnost mu na vrcholu dělají Barcelona, Antverpy, Zurich a Amsterdam. Zajímavě vyznívá fakt, že podle odborníků z King's College je Londýn výjimečným i kvůli téměř vyrovnanému kokainu během týdne a o víkendech. Znamená to, že na divokých víkendových party lidé užívají tolik kokainu, co během pracovních dnů.

V posledních letech zároveň stoupla čistota drogy, do které se již nepřimíchává tolik nadbytečných látek. Vědci to připisují novým kartelům působícím v britské metropoli jako albánská mafie, ale i zvýšené produkci v Jižní Americe.

Domů
Sdílet
Diskuse