Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2019 15:25
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Minimalistický dům v Brně má na fasádě neonový blesk a uvnitř stylové loftové byty

KULTURA ARCHITEKTURA BRNO ČESKO
Uložit Uložené

V postindustriální brněnské čtvrti vyrostl minimalistický dům od architektů Chybik+Kristof.

Studio mladých českých architektů Chybik+Kristof navrhlo minimalistickou stavbu v brněnské postindustriální čtvrti vzdálené od centra jen 15 minut. Limitováni byli plochou o 269 m².

Na tomto prostoru se jim povedlo vybudovat pětipatrovou rohovou stavbu o celkové užitné ploše 1200 m² se 14 byty a komerčními prostory.  Díky výšce 26 metrů jde o zbrusu nový orientační bod, na kterém se tyčí neonová instalace blesku od umělce Petra Duba.

Jihovýchodní čtvrť města se nachází v momentální proměně. Vnější podoba architektury výmluvně zrcadlí vnitřní uspořádání domu, přičemž navazuje na okolní stavby a respektuje měřítko výškou říms a parteru. Budova reaguje také na aktuální regulační plán města a rušnou křižovatku v budoucnu čeká zklidnění v podobě parku.

Minimalistický dům v Brně má na fasádě ikonický blesk a uvnitř stylové loftové byty
Minimalistický dům v Brně má na fasádě ikonický blesk a uvnitř stylové loftové byty Zdroj: Alex Shoots Buildings – Alexandra Timpau

Rozměrná okna i minimalismus interiéru

Výrazným prvkem stavby jsou rozměrná okna, odkazující na průmyslovou minulost čtvrti. Jádrem domu se točí sochařsky pojaté schodiště. První dvě podlaží oplývají komerčními prostory, na které navazují malometrážní byty až po lofty s privátní terasou a šestimetrovou světlou výškou. 

Výsledná forma nepravidelného polygonu udává bytům atypický ráz a prostorovou jedinečnost. V přízemí se kolem ústředního schodiště vine komerční plocha pro jednoho až dva nájemníky, druhé a třetí patro nabízí celkem osm menších bytových jednotek o výměře 40 až 55 m². Všechny pak propojují materiály železobetonu, jasanového dřeva a bílých zdí.

Minimalistický dům v Brně má na fasádě ikonický blesk a uvnitř stylové loftové byty
Minimalistický dům v Brně má na fasádě ikonický blesk a uvnitř stylové loftové byty Zdroj: Alex Shoots Buildings – Alexandra Timpau

Nepřehlédnutelným prvkem vnějšku budovy, který umožňuje i snadnou orientaci ve veřejném prostoru, je světelná neonová instalace Riders on the Storm, kterou vytvořil výtvarník Petr Dub. Inspirován skladbou kapely The Doors má vyobrazovat bleskový vodič, který dotváří dojem stavby, kam se budou obyvatelé rádi vracet.

Většina bytů byla prodána novým majitelům.

Vedoucí architekti:

Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. arch. Ondřej Mundl, Ing. arch. Matěj Štrba, Ing. arch. Martin Holý 

Obestavěný prostor:

6 800 m³

Velikost parcely:

269 m²

Dokončení projektu:

2018

Náklady: 40 milionů korun
Zpět
Sdílet
Diskuse