Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2019 16:09
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Stavba metra D schválena. Z Pankráce do Písnice si zajedeš prý už za 8 let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Modrá linka stále nemá vyřešený odkup majetku, ale pokud se všechno podaří, měli by se první cestující projet již v roce 2027.

Stavba metra linky D započne v červnu letošního roku geologickým průzkumem za 1,58 miliardy korun. Pražský dopravní podnik bohužel stále nemá vyřešen odkup veškerých pozemků, což by mohlo eventuální finalizaci ještě oddálit.

„Je to obrovský krok pro Prahu. Od plánování se teď přesouváme k samotné výstavbě metra D. Jsme připravení přesně za měsíc zahájit geologický průzkum, který znamená faktické zahájení stavby,“ uvedl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Stavba metra D schválena. Z Pankráce do Písnice si zajedeš prý už za 8 let

Pokud se všechno povede jak má, modré metro by mělo svůj provoz odstartovat v roce 2027 – tedy za osm let. Je však otázka, zda se i tento termín nakonec ještě neposune, protože o „déčku“ se jedná od 80. let.

Trasa v první fázi povede z Depa Písnice na Pankrác, kde bude přestup na linku C, v další fázi, která však zatím nebyla schválena, pak přes Náměstí Bratří Synků na Náměstí Míru, tedy přestupní stanicí na zelenou trasu A. Modré metro bude bez řidiče. 

Virtuální metro D jsme projeli už loni. Popsali jsme jednotlivé fáze i to, kudy povede další část a kam se bude linka dělit. Stále nedořešená je podoba stanic nového metra – pro každou stanici bude totiž vypracována úprava stávajícího architektonického řešení. 

Doporučeno
Metro D nejspíš pojede přes Žižkov do Vysočan. Co všechno víme o nové trase a jak bude vypadat? Metro D nejspíš pojede přes Žižkov do Vysočan. Co všechno víme o nové trase a jak bude vypadat? 23. května 2018 19:24
Domů
Sdílet
Diskuse