Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2019 19:03
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Guru Jára: Pod záminkou terapie znásilňoval ženy, aby je zbavil „háčků“

Guru Jára: Pod záminkou terapie znásilňoval ženy, aby je zbavil „háčků“
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I přes své prohřešky si Óm Nadsamec zachovává stovky přívrženců.

Připravili jsme článkový seriál o českých sektách.

Čtěte také:


  1. Hnutí Grálu: Česká sekta, jejíž odpadlíci zotročovali důchodce, týrali děti a prohlašovali se za Bohy

Jaroslav Dobeš, jinak také zvaný Guru Jára nebo Óm Nadsamec, nechvalně proslul jako ředitel esoterické školy, v níž sexuálně zneužíval své žákyně. Po sérii tantrických lekcí trvajících několik dní je v závěrečném aktu zbavoval tzv. „háčků“. Technika „odháčkování“, která měla ženám pomoci, ale byla ve skutečnosti obyčejná soulož.

Řada jeho klientek kvůli tomu trpí posttraumatickou poruchou. Sám Guru Jára uprchl na Filipíny, kde byl v roce 2015 zadržen a umístěn do vazební věznice, kde je dodnes. V Česku byl mezitím nepravomocně odsouzen na 5,5 roku za znásilnění 6 žen

Jaroslav Dobeš se narodil v roce 1971 v Příbrami. Když mu bylo 18 let, emigroval z područí hroutícího se komunistického režimu do Itálie. Dle vlastního životopisu zde měl v roce 1991 v poustevně u Arca dosáhnout Nirvány. Rok nato se vrátil do Československa, aby se staral o svoji matku.

Guru Jára: Pod záminkou terapie znásilňoval ženy, aby je zbavil „háčků“
Zdroj: Náboženská společnost Cesta Guru Járy

Za další tři léta měl strávit noc v Menkaurově pyramidě v Gíze, kde údajně dosáhl staroegyptského zasvěcení a Mahámudry (nirvány tantrické cesty). Poté se navrátil do České republiky a začal pořádat semináře. Brzy si udělal jméno, našel si řadu příznivců a v roce 1995 otevřel duchovní institut Poetrie

O rok později společně s Šrí Barborou Durgou (občanským jménem Barbora Plášková) založil náboženskou společnost s názvem Cesta Guru Járy. Prostřednictvím ní sdružoval příznivce své nauky, kterou hlásal princip svobodné nezávislé spirituality. Guru Jára měl klást důraz na individuální duchovní cestu a „produchovňování“ členů společnosti, jejich okolí a tím celé planety.

Barbora Polášková je nejbližší spolupracovnicí Jaroslava Dobeše a stejně jako on si od soudu v nepřítomnosti odnesla 5 let za mřížemi. Společně žijí už od roku 2003 a oba jsou zodpovědní za znásilnění, kterých se Guru Jára pod záštitou své nauky dopustil. Oba po skandalizaci případu unikli na Filipíny, kde společně založili ašrám (hinduisitcké poutní místo) v panenském pralese na břehu Pacifiku. 

                                                                    Duchovní škola Poetrie
Dnes již zaniklá instituce Guru Járy se snažila přiblížit fungování vysoké školy. Měla fakulty, zkoušky, indexy i závěrečné práce. Její studentky byly tříděny do kategorií podle vzhledu. Do kategorie A spadaly především mladé, štíhlé blondýny. Kategorie B byla určena plnoštíhlým ženám a do kategorie C byly zapisovány starší ženy. Jaroslav Dobeš toto třídění obhajoval tím, že mladé a krásné ženy mají jemnější duchovní energii a jsou vhodnější pro její kultivaci. 

Neškodné náboženské učení se v roce 2004 proměnilo pro řadu Járových klientek v noční můru. V té době začal Jaroslav Dobeš praktikovat tzv. „odháčkování“. Na svých seminářích tvrdil ženám, že jejich problémy jsou způsobeny „háčky“, jež v nich zanechali sexuální partneři. Jejich přítomností vysvětloval všemožné problémy, se kterými za ním ženy chodily. Guru Jára ženám tvrdil, že je třeba tyto tzv. „háčky“ uvolnit. Aby se jich zbavily, musely s ním mít sex.

Guru Jára: Pod záminkou terapie znásilňoval ženy, aby je zbavil „háčků“
Zdroj: Youtube.com/Náboženská společnost Cesta Guru Járy

Předem přitom ženy o této metodě nevěděly. Nabídnuta jim byla většinou až na konci několikadenních seminářů. Některé se bránily, jiné však podlehly. K „odháčkovávání“ totiž docházelo po hypoventilačním dýchání, po němž byly ženy v malátném stavu. Před samotným aktem je navíc měla Plášková stimulovat na pohlavních orgánech.

Tato metoda probíhala mezi lety 2004 a 2007 a „odháčkovaných“ žen bylo zhruba 350. Část z nich se podrobila sexuálnímu aktu dobrovolně, část nikoli. Z událostí v Járově domě ve Zlíně nebo ze statku na Olomoucku si některé odnesly posttraumatickou stresovou poruchu.

Před rukou zákona dvojice Dobeš a Plášková utekla na Filipíny, kde byli v roce 2015 zadrženi a doteď jsou v imigračním detenčním zařízení. Náboženský azyl mu byl zamítnut a do vězení v Česku převezen být nemůže, jelikož nemáme s Filipínami dohodu o vydávání zadržených. Podle svých zarytých stoupenců ve vazbě trpí, ale před dvěma lety se tam oženil s Japonkou Penelopou. 

Jeho metoda sice řadě žen zničila život, i tak má ale Guru Jára stále řadu zastánců. Před třemi lety se dokonce konala demonstrace na jeho podporu, na níž přišla zhruba padesátka lidí, většinou žen, v maskách ztvárňujících obličej Jaroslava Dobeše. Jeho odsouzení považují za porušení náboženské svobody.

Barbora Plášková

Guru Jára: Pod záminkou terapie znásilňoval ženy, aby je zbavil „háčků“
Zdroj: Náboženská společnost Cesta Guru Járy

Před soudem přitom jedna z žen prohlásila: „Nevěděla jsem, co je odháčkování. Nemohla jsem se pohnout, měla jsem křeče a svědění prstech. Bolelo to. Dělala jsem, co říkal.“ Jedna svědkyně má dodnes trpět fobiemi, ztrátou kontroly sama nad sebou, měla anorexii, poruchu sebeúcty, sexuální dysfunkce a byla hospitalizovaná na psychiatrii

Mistr manipulace a duchovní guru Jaroslav Dobeš předpokládá, že ve filipínském detenčním zařízení zemře. Jeho stoupenkyně Dagmar Světlovská prozradila severu Lidovky.cz, že za mřížemi prožil klinickou smrt„Sužují ho více než čtyřicetistupňová vedra, žije v místě bez klimatizace, kde navíc permanentně hrozí infekce, horečky. Výrazně zhubl, má zažívací potíže, ve věznici údajně není pro muže ani záchod,“ uvedla.

Ve vazbě sepsal už několik knih a čeká, co bude dál. Osud jeho a Barbory Pláškové je nejasný.

Připravili jsme článkový seriál o českých sektách.

Pokud vás příběh Guru Járy zaujal, čtěte také:


  1. Hnutí Grálu: Česká sekta, jejíž odpadlíci zotročovali důchodce, týrali děti a prohlašovali se za Bohy

Domů
Sdílet
Diskuse