Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2019 17:57
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Nelítostný souboj Al Pacina a Roberta De Nira je nezapomenutelnou peckou a jednou z nejlepších kriminálek vůbec

Nelítostný souboj Al Pacina a Roberta De Nira je nezapomenutelnou peckou a jednou z nejlepších kriminálek vůbec
Zdroj: Miramax Films
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

I tento víkend pro tebe máme několik skvělých tipů.

Vítej u další části naší pravidelné sobotní rubriky Tipy na filmy. V ní ti opět doporučíme trojici projektů, kterým bys podle nás určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Nelítostný souboj (Heat, režie: Michael Mann, 1995)

Neil McCauley (Robert de Niro) je profesionálním lupičem, který se svou bandou ukradl dluhopisy bohatého magnáta. Akce však nešla přesně podle plánů, což si nakonec vyžádalo několik obětí. Navíc, v patách jim je Vincent Hanna (Al Pacino), detektiv, který je své práci oddaný stejně jako jeho protějšek na opačné straně zákona.

A tak začíná nelítostný souboj dvou mužů a bezpochyby jedna z nejlepších kriminálek všech dob. Tato (téměř) tříhodinová pecka však není až tak akční, jak by sis mohl na první pohled myslet. Akci si tu divák vedle komorních pasážích užije pouze výjimečně, ale když už ji režisér Michal Mann naservíruje, stojí to za to.

Heat je řemeslně i herecky skvěle zvládnutou lahůdkou, která nabízí množství nezapomenutelných momentů, a to včetně pořádně intenzivní přestřelky v ulicích Los Angeles. Absolutní povinnost pro všechny fanoušky žánru! 10/10


Dušan Šutarík – Comeback (režie: Miro Remo, 2014)

Pozoruhodný slovenský dokumentární film Comeback od Mira Rema sleduje dva vězně, kteří se po dlouhých letech vězení ocitnou na svobodě. Dokáží však ještě ve světě vůbec fungovat, nebo se po čase zase vrátí za mříže?

Film je solidně natočen, je poměrně naturalistický (o brutálních činech se často jen mluví, ale i tak z toho běhá mráz po zádech) a neberou si servítky. Zároveň nabízí divákovi mnoho podnětů k přemýšlení. Mimo jiné o tom, zda vězení opravdu splňují roli nápravných ústavů.

K zamyšlení jsou také přísné zákony, které často velmi nepřiměřeně trestají poměrně banální trestné činy. Zkrátka po všech stránkách vydařený film, který rozhodně stojí za zhlédnutí. 8/10

Šimon Kucka – Tahle země není pro starý (No Country for Old Men, režie: Coen Brothers, 2007)

Llewelyn Moss (Josh Brolin) se vydal na lov divoké zvěře do pouště, ale po tom, co tam objevil, se jí sám stal. Tahle země není pro starý od ikonické režisérské dvojky zvané Coen Brothers je westernem, který se odehrává v současnosti. Koně nahrazují auta a namísto revolverů se zde střílí ze... vzduchových pistolí?

Geniální scénář je cítit v každé scéně, i když je někdy i bez jediného slova. Napětí totiž proniká přes obrazovku až k divákovi a zařezává se mu hluboko, hluboko pod kůži. Scény jsou často bez jakéhokoli zvukového doprovodu, což ještě více evokuje nepříjemný pocit a chlad hlavních postav. V nich se představili Josh Brolin jako Llewelyn Moss, Tommy Lee Jones jako texaský ranger a Javier Bardem v jedné ze svých nejlepších (ne-li té vůbec nejlepší) roli jako zabiják Anton Chigurh.

Ztvárnění této postavy mu vyneslo Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, přičemž samotný film získal Oscara za nejlepší film roku 2007. Brilantní kamera Rogera Deakinse už jen dodává tečku za perfektním kinematografickým zážitkem. Jeden z nejpovedenějších snímků 21. století. 10/10 

Domů
Sdílet
Diskuse